Svijet
0

Vijesti koje su uzdrmale cijeli svijet

Sarajevo-x.com
Redakcija online izdanja novina USA Today sačinila je popis najznačajnijih priča i vijesti koje su obilježile posljednjih 25 godina. Neke od njih su svojim značajem obilježile novu eru historije čovječanstva, a neke su svojom čitanošću i gledanošću oborile sve do tada postavljene rekorde. Redakcija je izdvojila 25 priča, a mi prenosimo samo neke od njih.

Pad Berlinskog zida (1989)

Berlinski zid razdvajao je grad na komunistički istočni dio i na nekomunistički zapadni dio grada. No, pored toga, zid je bio svojevrsan simbol Hladnog rata koji nije razdvajao samo jedan grad, već i cijeli svijet. Njegovim padom, zvanično je okončan Hladni rat, a vijest o tom događaju bila je jedna od najznačajnijih.

Teroristički napad na New York 9. septembra 2001. godine

Kada su teroristi 9. septembra 2001. godine oteli četiri putnička aviona i pretvorili ih u oružje masovnog razaranja uletjevši u zgrade World Trade Centra i ubivši skoro 3.000 ljudi, cijeli svijet je putem TV ekrana mogao biti svjedok ovom tragičnom događaju. Televizijski prenosi o ovoj tragediji postali su najpraćeniji programi u historiji televizije.

Slučaj Bill Clinton i Monica Lewinsky (1998.-1999.)

Otkrivanje afere tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona i praktikantice u Bijeloj kući Monice Lewinsky bila je jedna od šokantnijih vijesti u povijesti televizije. Pored toga što je afera uzdrmala do tada stabilnu političku karijeru Billa Clintona, priča o "seksu u Bijeloj kući“ postala je jedna od najgledanijih i ona koja je obarala kvote gledanosti na televizijskim stanicama širom svijeta. Veliki interes javnosti za skandal u Bijeloj kući mjesecima je punio novinske stupce i minute raznih TV emisija.

Smrt princeze Diane

Iako je za života bila jedna od "najfotografisanijih“ žena svijeta, jedna od onih čije se ime povlačilo po svakojakim listovima žute i druge štampe, čiji su se snimci skoro svakodnevno pojavljivali na brojnim TV stanicama, vijest o njenoj smrti postala je još veća priča od svih do tada urađenih. Uzdrmavši cijelu javnost, vijest o smrti princeze Diane bila je na svim naslovnim stranama i u svim udarnim vijestima svjetskih medija.

Cunami u Aziji (2004)

Tragedija koja se desila u Aziji neposredno poslije Božića 2004. godine uzdrmala je cijeli svijet. Zemljotres od 26. decembra 2004. godine bio je jedan od najrazornijih izazivajući cunami koji je za posljedicu imao 230.000 mrtvih i nestalih ljudi.