Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a - vanredni sastanak o epidemiji ebole

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti UN-a održat će večeras vanredan sastanak posvećen epidemiji ebole, koja je odnijela skoro 2.500 života u zapadnoafričkim zemljama.

Sastanak je sazvan na zahtjev Sjedinjenih Država, a biće predstavljen nacrt rezolucije kojom se traži "koordinisan međunarodni odgovor", prenosi agencija Itar-Tass.

U predloženoj rezoluciji, koju je američka delegacija proslijedila ambasadorima preostalih 14 članica, traži se ukidanje unilateralnih graničnih restrikcija uvedenih na putovanja ka zapadnoafričkim državama koje, kako stoji, "vode daljoj izolaciji pogođenih država i podrivaju njihove napore da odgovore na epidemiju".

Njome se od država traži da obezbjede hitnu pomoć, uključujući i slanje medicinskih kapaciteta poput poljskih bolnica, zatim kvalifikovanih eksperata, osoblja, laboratorija, lijekova i slično.

Američka ambasadorica u UN-u Samantha Powers najavila je ranije da će na sjednici govoriti generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Margareth Chan.

Powers je rekla da će sjednica Vijeća sigurnosti biti otvorena za sve članice svjetske organizacije i izrazila nadu da će one izaći s konkretnim obećanjima kako će da doprinesu naporima međunarodne zajednice u borbi protiv smrtonosnog virusa za koji ne postoji odobren lijek.

SAD su u utorak najavile da planiraju da pošalju 3.000 vojnika u zapadnu Afriku, kao i da otvore 17 jedinica za liječenje oboljelih.

Generalni sekretar UN-a pozdravio je najavu Washingtona i pozvao druge zemlje da slijede ovaj primjer.

Ban je ranije ocijenio da pitanje ebole nije više samo "zdravstveno pitanje, već da prevazilazi tu oblast i da može da ima uticaja na političku stabilnost regiona".

Vijeće sigurnosti UN-a rijetko riješava pitanja iz oblasti zdravstva i isto tako rijetko usvaja rezolucije vezano za ta pitanja.

Posljednji takav slučaj bio je 2000. i 2001. godine kad je najvažnije tijelo UN-a usvojilo rezolucije vezane za HIV, odnosno AIDS.

Epidemije ebole izbila je u decembru 2013. u zapadnoj Africi i do danas je zahvatila pet država - Gvineju, Liberiju, Nigeriju, Sierra Leone i Senegal.

U zapadnoj Africi je od virusa ebole do sada umrlo skoro 2.500 ljudi a da je skoro 5.000 oboljelo, saopćila je prošle sedmice SZO.

Strahuje se da bi broj zaraženih do kraja godine mogao da poraste na 20.000, navodi Itar- Tass, prenosi agencija Tanjug.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lijek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu s tjelesnom tečnošću oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je za oboljevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Vezani članci