Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a traži prekid nasilja u Čadu

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je zatražilo hitan prekid nasilja u Čadu i pozvalo zemlje članice da pomognu čadskoj vladi suočenoj s napadima pobunjenika u glavnom gradu N'Djameni i s valom izbjeglica koji napuštaju zemlju.

"Vijeće sigurnosti UN-a oštro osuđuje napade i sve pokušaje destabilizacije upotrebom sile, te ponavlja svoju predanost suverenitetu, jedinstvu, teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti Čada", kaže se u predsjedničkoj izjavi koju je u ime 15 članica pročitao ambasador Ricardo Alberto Arias iz Paname, koja u februaru predsjedava Vijećem.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je sve zemlje u regiji "da prodube svoju suradnju s ciljem da okončaju aktivnosti oružanih skupina i njihove pokušaje da silom prigrabe vlast", kao i da pruže podršku vladi Čada ako ona zatraži pomoć.

Članice Vijeće izrazile su zabrinutost zbog opasnosti koju sadašnje borbe predstavljaju za civile u Čadu, uključujući i prognanike i izbjeglice, kojih je u toj zemlji oko 460.000.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je u saopćenju izrazio "duboku zabrinutost opasnom situacijom" u Čadu i pozvao sukobljene strane da osiguraju zaštitu civila, osoblja UN-a i drugih međunarodnih humanitarnih radnika.

U predsjedničkoj izjavi Vijeće sigurnosti UN-a izražava punu potporu misiji UN-a u Čadu i susjednoj Srednjoafričkoj Republici - MINURCAT, ustanovljenoj krajem 2007. kako bi se zaštitili civili u obje zemlje i olakšala dostava humanitarne pomoći.

Predsjednička izjava VS UN-a daje zeleno svjetlo Francuskoj, bivšoj kolonijalnoj sili koja ima vojne baze u Čadu, da pomogne vladi predsjednika Idrissa Debyja u borbi protiv pobunjenika.

Francuski ambasador pri UN-u kazao je kako je preuranjeno za reći hoće li njegova zemlja vojno pomoći Čadu.

"Pretpostavljam da će biti zahtjeva od vlade Čada upućenih nekim zemljama članicama ili svim članicama UN-a pa ćemo vidjeti. Ono što je važno jest da je Vijeće sigurnosti odobrilo zemljama članicama da to učine i odgovore na zahtjev za pomoć Čada", rekao je novinarima u UN-u ambasador Jean-Maurice Ripert, javila je Hina.

VS UN-a je pozdravilo inicijativu Afričke unije koja pokušava osigurati prekid vatre i uključiti čadsku vladu i naoružane opozicijske skupine u traženje trajnog rješenja krize u zemlji.