Svijet
0

Veselin Šljivančanin na privremenoj slobodi

FENA
Apelaciono vijeće ICTY-a odobrilo je privrememno puštanje na slobodu Veselina Šljivančanina nakon što je razmotrilo njegovu molbu, saopćeno je u srijedu iz Haškog tribunala.

Šljivančanin, bivši visoki oficir Jugoslavenske narodne armije, proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje mučenja i osuđen je na pet godina zatvora 27. septembra zato što nije spriječio nastavak premlaćivanja hrvatskih zatvorenika u Ovčari u blizini Vukovara.

Odbrana i tužilaštvo podnijeli su žalbe na presudu 29. oktobra. Apelaciono vijeće držalo se činjenice da je Šljivančanin odslužio skoro 90 posto svoje kazne koju mu je odredilo Sudsko vijeće kada je razmatralo vezu s ostalim faktorima u skladu s Pravilima postupka i dokazivanja Tribunala, navodi se u saopćenju.

Vijeće je primijetilo kako je privremeno oslobađanje odobreno i ostalim osobama pod sličnim okolnostima. Pod odredbama i uslovima određenim u odluci, Šljivančanin će morati predati svoj pasoš policijskoj stanici u svom mjestu boravka unutar granica Republike Srbije. Njemu nije dopušteno da raspravlja o svom slučaju s medijima i ne smije se ni na koji način miješati sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima, saopćeno je u srijedu iz ICTY-a.