Okupirani od 2015. godine
40

Veliki uspjeh Ukrajine: Vratili kontrolu nad okupiranim platformama u Crnom moru

F. H.
Položaj oslobođenih platformi (Mapa: Twitter/ front_ukrainian)
Položaj oslobođenih platformi (Mapa: Twitter/ front_ukrainian)
Jedinice Glavne uprave za obavještajne poslove Ukrajine (GUR) provele su specijalnu operaciju, u sklopu koje su takozvani "Boik tornjevi" vraćeni pod kontrolu Ukrajine.

Boika platforme su platforme za bušenje plina i nafte u blizini obala Krima u Crnom moru. Rusija ih je okupirala 2015. godine, a s početkom invazije u punom obimu koristila ih je u vojne svrhe.

Konkretno, kao heliodrom i za postavljanje radarske opreme. Jedinice GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine izvele su jedinstvenu operaciju uspostave kontrole nad "tornjevima Boika", posebno platformama za bušenje "Petro Godovalets" i "Ukrajina", kao i SPBU " Tavrida" i SPBU "Sivaš" vraćeni su pod kontrolu.

Tokom operacije specijalci su uspjeli zaplijeniti vrijedne trofeje: zalihe helikopterske municije tipa NAR (nevođene zračne rakete), kao i radar Neva koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru.

Tokom jedne od faza ove operacije dogodila se borba između ukrajinskih specijalaca na čamcima i ruskog lovca Su-30. Kao rezultat bitke, ruski avion je oštećen i morao se povući.