Formiranje vlasti
76

Veliki udarac za Wildersa: Manifest u kojem poziva na zabranu Kur'ana i džamija prepreka za partnere

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajnje desni nizozemski lider Geert Wilders pretrpio je veliki neuspjeh u procesu formiranja vlasti nakon što je potencijalni partner isključio mogućnost koaliranja, prvenstveno zbog njegovih ekstremnih stajališta.

Sedam dana nakon što je Wilders zapanjujućom izbornom pobjedom izazvao politički potres u Nizozemskoj i šire, njegov zadatak izgradnje koalicije postao je još teži.

Proces se pomno prati u Briselu i diljem Evrope, s obzirom na Wildersov antiislamski, antiimigrantski i antieuropski manifest, koji također poziva na obustavu isporuka oružja Ukrajini.

Wildersu je za radnu većinu potrebna podrška 76 zastupnika u parlamentu od 150 mjesta. Njegova Slobodarska stranka PVV šokirala je sve osvojivši 37 mjesta, daleko više od onoga što su ankete predviđale.

Njegova preferirana koalicija je sa strankom poljoprivrednika BBB (sedam mjesta), potpuno novom proreformskom Novom socijalnom strankom (20 mjesta) i trenutnom vladajućom strankom, VVD desnog centra (24 mjesta).

VVD je već odbacio učešće, rekavši da bi "podržavao koaliciju desnog centra" iz opozicionih klupa. BBB i NSC smatrani su prihvatljivijima.

No NSC i njegov popularni vođa Pieter Omtzigt kazali su u srijedu da ne vide način saradnje s PVV-om osim ako ne pojasni ekstremnije dijelove svog manifesta.

Sporni manifest

"Sve u svemu, frakcija NSC-a sada ne vidi nikakvu osnovu za početak razgovora s PVV-om o većinskoj ili manjinskoj vladi", stoji u pismu Omtzigta "izviđaču" zaduženom za nadgledanje pregovora.

Manifest PVV-a "sadrži stavove koji su po našem sudu protivni ustavu, ovdje povlačimo tvrdu liniju", stoji u pismu.

Manifest poziva na zabranu džamija, marama i Kur'ana, kao i referendum o "Nexitu" - izlasku Nizozemske iz Evropske unije.

Wilders je ublažio svoj ton tijekom predizborne kampanje i od izborne noći naglašava da želi biti premijer "za sve Nizozemce" bez obzira na rasu ili vjeru.

"Primjećujemo da je gospodin Wilders rekao da želi staviti relevantne dijelove svog manifesta 'u zamrzivač'. Ali nije jasno što misli pod tim. Kakav je sada status PVV manifesta?" upitao je NSC.

Omtzigtovo pismo također je iznijelo "nekoliko prepreka" u smislu politike rada s PVV-om, spominjući Ukrajinu, Nexit i fiskalnu stabilnost.

Ako se radna koalicija ne može formirati, Omtzigt je, među ostalim opcijama, predložio "kabinet stručnjaka" sastavljen od nepolitičara.

Sam Wilders ponovio je svoj poziv čelnicima njegove željene koalicije da sjednu zajedno i "vide šta je moguće".

Rekao je da su on i njegova stranka spremni biti "čvrsti, ali razumni" u pogledu svoje politike i da "niko ne treba sumnjati da sam ja za sve Nizozemce, kršćane, muslimane ili nevjernike".

Proces formiranja vlade u rascjepkanom nizozemskom političkom sistemu obično traje nekoliko mjeseci, posljednja koalicija premijera Marka Ruttea trajala je 271 dan.

Wilders je rekao da se to može postići "u nekoliko sedmica" ako sve strane dođu za pregovarački stol, ali većina stručnjaka smatra da vlada neće biti objavljena prije sredine sljedeće godine.

Sam proces počeo je haotično kada je Wildersov "izviđač", koji se kreće između stranaka kako bi vidio ko s kim može raditi, dao otkaz zbog optužbi za prijevaru prije nego što su pregovori uopće počeli.