Ujedinjene nacije
0

Veliki napredak u oblasti prava djece

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta promijenila je način ophođenja prema djeci, ali milijarde djece širom svijeta i danas ostaju bez hrane, skloništa i zdravstvene njege, saopćio je UN povodom 20. obljetnice potpisivanja tog dogovora o zaštiti djece.

Tim povodom se u petak širom svijeta obilježava Svjetski dan djeteta.

Uspjeh konvencije je, prema saopćenju UN-a, bio izuzetan, s 30 posto više djece koja prežive petu godinu i više od 80 posto djece koje sada pohađaju osnovnu školu. Milioni djece, međutim, i dalje žive u siromaštvu i suočavaju se s mogućim zlostavljanjem, prenio je BBC.

Utjecaj konvencije na život djece je veoma jasan, prema mišljenju zamjenice direktora Međunarodnog fonda UN-a za djecu (UNICEF) Elizabeth Gibbons.

"U bilo koje vrijeme, u bilo kojem gradu, u bilo kojem mediju naći ćete priču o pravima djece, a to je velika promjena", izjavila je Gibbons. Iako još ima neriješenih problema, ona kaže da su djeca sada važna društvu, medijima, političarima.

Prema podacima UN-a, 24.000 djece mlađe od pet godina i dalje umiru svakog dana od posljedica zaraza i bolesti koje se mogu spriječiti. Vlade ne smiju smanjivati sredstva za djecu u vrijeme financijske krize, poručio je UN.

Britanska dobrotvorna organizacija "Spasite djecu" istaknula je u petak da sve više djece odrasta bez roditelja, ili odvojeno od svojih obitelji.

Posebnu zabrinutost, prema mišljenju ove organizacije, izaziva situacija u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, u kojima više od milion djece živi u ustanovama. Mnogo njih ima najmanje jednog roditelja živog, ali previše siromašnog da bi se brinuo o djeci.

Organizacija "Spasite djecu" upozorila je da i za druge države postoji opasnost da krenu istim putem i kako bi umjesto gradnje sirotišta trebalo da pokušaju održati obitelji na okupu.

Konvencija UN-a o pravima djeteta, potpisana 1989. godine, jamči djeci pravo na život, obrazovanje, igru i zaštitu od zlostavljanja.

Konvenciju su ratificirale 193 zemlje, što je čini sporazumom o ljudskim pravima s najširem međunarodnom podrškom, a jedine zemlje koje je još nisu ratificirale su SAD i Somalija.