Izbori u nedjelju
0

Veliki ispit za albanske političare

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lokalni izbori, koji se održavaju u nedjelju, bit će veliki ispit za albanske političare od kojih se u Evropskoj uniji i drugim međunarodnim institucijama očekuje da ovog puta pokažu odgovornost i da ispoštuju demokratske izborne principe.

Poslije pada komunističkog režima početkom devedesetih godina, nijedni izbori u Albaniji - lokalni ili parlamentarni - nisu održani bez nepravilnosti i sporenja stranaka oko njihovih rezultata.

Apeli albanskim političarima da ovog puta “pokažu zrelost” stižu sa svih strana: iz Evropske unije, OSCE-a, Helsinškog komiteta za ljudska prava, Amerike.

Odavno se ne pamti da se neki lokalni izbori izazvali toliku pažnju u svijetu.

Sutrašnji izbori, iako su lokalni, mogli bi imati značajan utjecaj na proces integracija Tirane s Evropskom unijom. Albanska molba za stjecanje statusa kandidata za člana EU nije prihvaćena prošle godine i zbog političke krize koja traje još od parlamentarnih izbora održanih sredinom 2009. godine.

Opoziciona Socijalistička partija nikad nije priznala rezultate tog glasanja i uporno tvrdi da je pokradena, što u vladi premijera Salija Berishe demantiraju, mada nisu pristali na ponovno prebrojavanje spornih glasova.

U lokalnim izborima učestvuje 45 stranaka, koje su se svrstale u dvije koalicije: Alijansu za budućnost, koju predvodi socijalist Edi Rama, i Alijansu za građane, na čelu s konzervativnom Demokratskom strankom premijera Berishe. Građani sutra biraju gradonačelnike i članove općinskih vijeća.

I jedna i druga strana vjeruju u svoju pobjedu i glavna bitka se vodila za Tiranu, gdje se ponovo kandidirao harizmatični socijalist Rama, koji je na toj funkciji već deset godina.

U napetoj predizbornoj kampanji zabilježeno je više incidenata, uključujući i bombaške napade na političke protivnike. Procjenjuje se da bi to moglo da nepovoljno utjecati na odziv birača.

Prema pisanju lokalnih medija odmah poslije izbora Tiranu će posjetiti predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, prenio je Tanjug.