Svijet
0

Velike sile voljne da odobre Iranu dio nuklearnog programa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD, Rusija, Kina i ključne evropske zemlje mogle bi prvi put dozvoliti Iranu da nastavi raditi na dijelu programa za obogaćivanje urana, saopćili su u utorak neimenovani visoki zvaničnici zemalja koje učestvuju u procesu oko iranskog nuklearnog programa.

Razgovori glavnog iranskog pregovarača za nuklearno pitanje Alija Laridžanija i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijera Solane u Ankari zakazani za srijedu su ključni, ocijenili su isti izvori, zato što će se prvi put raditi na načinu da se izađe iz ćorsokaka u koji su zapeli pregovori ponovnim određivanjem onoga što obogaćivanje urana podrazumijeva, javio je AP.

Laridžani i Solana su prethodno razgovarali, o istom pitanju, prije šest mjeseci, ali nikakav napredak tada nije postignut jer je Solana, u ime SAD-a, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njemačke, zahtijevao da Iran odustane ne samo od obogaćivanja urana nego i od ostalog što je vezano s tim procesom, što je Teheran odbio.

Pred današnje razgovore, obje strane su, međutim, promijenile svoj pristup tom pitanju, što bi moglo da olakša nalaženje kompromisnog rješenja.

Obje strane su sada spremne da razmotre razne mogućnosti redefiniranja zamrzavanja procesa obogaćivanja, podvukli su neimenovani zvaničnici na koje se pozvala agencija AP.

Vijeće sigurnsoti UN-a je u dva navrata uvelo sankcije Iranu zbog odbijanja da prekine sve aktivnosti vezane za obogaćivanje urana.

Teheran je ocijenio da su sankcije ilegalne, jer Iran, kao i svaka druga zemlja potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ima pravo da razvija nuklearni program u civilne svrhe.

Iran uporno odbacuje optužbe velikih sila da razvija nuklearni program da bi osvojio proizvodnju atomskog oružja, ističući da je svrha tih aktivnosti isključivo proizvodnja struje.