Svijet
0

Velike mjere sigurnosti za Bushov dolazak u Jerusalem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jerusalem se priprema za dolazak američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji u srijedu započinje posjetu Izrealu, a velike mjere sigurnosti u kojima će sudjelovati 10.500 policajca i priprema posjete Jerusalem će stajati gotovo 400.000 dolara.

Uz stotine rezerviranih hotelskih soba, veliko čišćenje grada i podizanje američkih zastava, Jerusalem se sprema za najvišu posjetu posljednjih godina: dolazak Georgea W. Busha, prvoga američkog predsjednika koji će posjetiti Jerusalem nakon posjete Billa Clintona prije deset godina.

Bush će odsjesti u povijesnom hotelu "Kralj David" iz kojeg će moći uživati u pogledu na Stari grad Jerusalem, koji će posebno zbog njega biti osvijetljen do dva sata ujutro.

Amerikanci su dosad rezervirali dvije trećine hotelskih soba u "Kralju Davidu", najskupljem hotelu u Jerusalemu, a kada Bush doputuje, sve će sobe biti zauzete. Bush će spavati u apartmanu u kojem noćenje stoji 2.600 dolara - naravno, ako niste američki predsjednik.

Nesretne goste koji su planirali svoju posjetu u krivo vrijeme, tokom posjete američkog predsjednika, uprava hotela je obavijestila o otkazivanju njihovih rezervacija.

Osam kamiona prepunih razne opreme - od sigurnosnih aparata, do papira za printanje i telefona - već su stigli u hotel. Prema američkim izvorima, Busha će pratiti 200 saradnika i 120 novinara.

Stanovnici Jerusalema već su naučili na strahovite gužve u prometu i obustavu prometa tokom posjeta visokih stranih dužnosnika, ali za posjetu prvog čovjeka Amerike poduzete su i dodatne mjere sigurnosti. U gradu će biti razmješteno više od 10.500 policajaca koji će štititi Busha i čuvati red u gradu.

Prema najavama izraelskih medija, Bushu se niko neće moći približiti. Ulice oko hotela "Kralj David" bit će potpuno blokirane, a parkiranje će biti zabranjeno u desecima ulica kroz koje će Bush prolaziti.

Među onima koji će se brinuti za sigurnost, prenosi Hina, bit će i snajperisti, psi koji tragaju za bombama i posebno obučeni tjelohranitelji izraelske službe unutarnje sigurnosti Shin Bet.

Čitava će sigurnosna operacija Izrael stajati 25.000 dolara po svakom satu koji Bush provede u zemlji, prema izraelskom radiju.