Svijet
0

Velika pobjeda konzervativaca u Iranu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U iranskom parlamentu izabranom u petak dominirat će konzervativci, kao i u prethodnom, dok reformatori imaju u njemu 19 mjesta, rezultati su prvog kruga izbora objavljeni u ponedjeljak.

Od 290 mjesta u parlamentu, 224 su popunjena u ponedjeljak, dok će se o 63 mjesta odlučivati u drugom krugu, najvjerovatnije u aprilu, podaci su objavljeni na internetskoj stranici Medžlisa. Tri mjesta ostaju da se popune.

Sa samo 19 mjesta, za razliku od 60 u prethodnom parlamentu, reformatorska opozicija, koja je naveliko bojkotirala izbore, gotovo da nestaje s parlamentarne scene.

Snažno obnavljanje Medžlisa, izbor mnogobrojnih nezavisnih kandidata i složenost političkih saveza čine teškim svako prognoziranje o težini različitih stranaka i ravnoteži između pristalica i protivnika predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada u budućoj skupštini.

Nijedna od dvije glavne konzervativne koalicije - "Ujedinjeni front konzervativaca", koji okuplja pripadnike opozicije predsjedniku Mahmudu Ahmedinedžadu, i "Front ustrajnosti", koji okuplja njegove branitelje, nije uspjela da se nametne, rezultati su do kojih je došla agencija AFP na osnovu brojnih informacija objavljenih u medijima.

Od 222 poslanika u prvom krugu, "Ujedinjeni front", koji predvodi dosadašnji predsjednik parlamenta Ali Laridžani, dobio je samo 43 mjesta, a "Front ustrajnosti" 10.