Povjerljivi podaci
11

Velika Britanija ruskom savezniku Maliju greškom slala e-mailove umjesto SAD-u

B. R.
Ministar vanjskih poslova Malija  Abdoulaye Diop i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Malija Abdoulaye Diop i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo odbrane Velike Britanije je pokrenulo istragu nakon što je Maliju kao ruskom savezniku greškom poslano nekoliko e-mailova koji su sadržavali povjerljive podatke.

E-mailovi su trebali biti poslani Američkoj vojsci čija domena sadrži ".mil". Prilikom slanja e-mailova, tj. upisivanja domene adrese izostalo je slovo i, tako da je poruka poslana zapadnoafričkoj državi.

Britanski zvaničnici uvjeravaju da poruke nisu sadržavale podatke kojima bi se mogla ugroziti operativna sigurnost. Istakli su da je Maliju, čija je domena ".ml", poslan manji broj poruka.

"Pokrenuli smo istragu nakon što mali broj e-mailova poslan na pogrešnu e-mail domenu. Uvjereni smo da nisu sadržavali nikakve podatke kojima bi se mogli ugroziti operativna sigurnost ili tehnički podaci", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Prema njegovim riječima, svi bitni podaci se dijele na sistemima kojima se minimizira rizik od pogrešnog usmjeravanja podataka.

"Ministarstvo odbrane preispituje svoje postupke i trenutno radi na poboljšanju upravljanja informacijama, sprečavanju gubitka podataka i kontroli osjetljivih podataka", istakao je portparol.

Ranije ovaj mjesec ispostavilo se da su milioni američki vojnih e-mailova također poslani Maliju zbog iste greške pri upisu domene. Vjerovalo se da su neki od tih poruka sadržavale povjerljive podatke, kao što su lozinke, medicinski kartoni i planovi putovanja najviših zvaničnika.

Mali je jedna od šest afričkih država kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao besplatnu isporuku žita nakon neuspjeha sporazuma s Ukrajinom kojima se tretira isporuka žita u ostatak svijeta.

Ruska mornarica je blokirala ukrajinske crnomorske luke nakon početka agresije na Ukrajinu, uspostavivši kontrolu na 20 miliona tona žita koje je bilo namijenjeno za izvoz.

Mali je blizak ruski saveznik. Ruski plaćenici Wagner u ovoj zemlji se bore protiv pobunjenika. Američki državni sekretar Antony Blinken je najavio sankcioniranje visokih vojnih zvaničnika Malija, prenosi BBC.