Izvještaj UN-a
0

Velika Britanija je prijestolnica kokaina

Sarajevo-x.com
Velika Britanija je postala evropska prijestolnica kokaina, objavljeno je u izvještaju Ujedinjenih nacija, koji je uz ovu vijest otkrio i niz poražavajućih statističkih podataka o tržištu i zloupotrebi droge u ovoj zemlji.

Više od milion Britanaca redovno konzumira kokain, a samim time potražnja za ovom drogom je ogromna. U posljednjih dvadeset godina i cijene kokaina su znatno opale, a s njima i kvalitet kokaina kojeg dileri miješaju s različitim supstancama da bi dobili na količini droge.

Naprimjer,'prašak' koji se prodaje na londonskim ulicama ima manje od devet posto kokaina, a policija je pronašla i onaj od pet posto kokaina. Gram takvog 'slabog kokaina' košta oko sto eura, no potražnja stalno raste.

Pored kokaina, prema istraživanju UN-a, Velika Britanija ima najveće tržište i nekih drugihvrsta droge.

Heroinskih ovisnika ima oko 434.000, što je također najveći broj ovisnika u Evropi, duplo veći nego u Francuskoj, te tri puta veći od broja heroinskih ovisnika u Njemačkoj.

Što se tiče tržišta marihuane, Velika Britanija je treća, a prestigle su je Turska i Rusija, no zato Britanija i dalje prednjači u trgovini i upotrebi amfetamina.

Jedan od pet ovisnika u Velikoj Britaniji živi u Londonu, tako da u glavnom gradu postoji oko 74.000 registriranih teških ovisnika.

Jedan od 20 tinejdžera u dobi od 15 godina već je najmanje jednom probao kokain, dok su tri od 10 njihovih vršnjaka više puta pušili marihuanu.

Britanska vlada je jučer obećala veći angažman oko smanjenja broja ovisnika, kao i pojačanu policijsku kontrolu u najugroženijim gradovima, a radi se i na konkretnim mjerama zaustavljanja trgovine opojnim drogama.