Svijet
0

Velika Britanija: 68 osoba pronađeno skriveno u kamionima u luci

Klix.ba
Sedam osoba prevezeno je u bolnicu nakon što su desetine ilegalnih imigranta pronađene u kamionima u luci Essex, Velika Britanija.

U kamionima se nalazilo 53 odraslih i 10 djece iz raznih zemalja koji su bili skriveni na Harwich međunarodnoj luci. Pretpostavlja se da su kamioni došli iz Holandije.

Ekipe hitne pomoći objavile su kako su među hospitaliziranim osobama bile dvije trudnice. Neki su kolabirali, dok su drugi imali bolove u grudima i abdomenu.

Četiri vozača kamiona iz Poljske uhapšena su zbog sumnje da su pomagali ilegalnim imigrantima i odvedeni u različite policijske stanice.

"Iz iskustva znamo da osobe koje budu danima u kontejnerima ili kamiona budu dehidrirane ili imaju medicinskih problema. Napravili smo ograđena područja s odgovornim ljudima, gdje su ih ljekari pregledali", rekao je Matt Broad iz Hitne pomoći.

Među imigrantima je bilo 35 Afganistanca, 22 Kineza, 10 Vijetnamca i jedan Rus. Stigli su u četvrtak navečer.

Kamioni su stigli u Veliku Britaniju na putničkom trajektu Stena Hollandica koji je putovao pet i po sati iz Hook of Hollanda.

U augustu prošle godine na dokovima Tilbury u Essexu otkriveno je 35 imigranta u kontejnerima. Jedan do njih, 40-godišnji Afganistanac je bio mrtav. Svi su bježali od ratnih strahota u Afganistanu. U njemu su bile osobe od jedne do 72. godine. Tri osobe optužene su za ovaj slučaj.