Rezultati ankete
0

Većina Amerikanaca odobrava rat u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podrška američke javnosti ratu u Afganistanu i načinu na koji ga vodi predsjednik Barack Obama porasla je nakon što je prošle sedmice objavljeno da će u tu zemlju biti poslano dodatnih 30.000 vojnika, rezultati su ankete objavljeni u utorak.

Pedeset i osam posto ispitanika je podržalo slanje pojačanja, dok 37 posto nije za to. Šezdeset posto anketiranih Amerikanaca podržava najavu povlačenja u julu 2011. godine, dok ih 32 posto ne podržava, rezultati su ankete koju je proveo univerzitet Quinnipiac u Konektikatu.

Prema ovoj anketi, 57 posto Amerikanaca odobrava rat u Afganistanu, a 35 posto je protiv njega, što je za devet posto više u odnosu na prethodno ispitivanje univerziteta Quinnipiac čiji su rezultati objavljeni 18. novembra.

Način na koji Obama rukovodi afganistanskim pitanjem podijelilo je Amerikance i sada je 45 posto i onih koji ga odobravaju i onih koji ga odbacuju, dok je u posljednjoj anketi bilo 49 posto onih koji su odbacili njegov način i 38 posto onih koji su ga podržali.

"Govor Baracka Obame koji je prenosila televizija u cijeloj zemlji i koji je imao za cilj da objasni svoju politiku u Afganistanu postigao je cilj, bar kratkoročni", izjavio je Peter Brown s instituta za istraživanje univerziteta Quinnipiac, povodom govora koji je u utorak održao američki predsjednik.

Dva od tri Amerikanca smatraju da 44. američki predsjednik ne zaslužuje prestižnu nagradu koju treba da primi u četvrtak u Oslu.

Ispitivanje univerziteta Quinnipiac je ostvareno između 1. i 6. decembra na uzorku od 2.313 birača upisanih na izborne liste.