Dugo očekivani dokument
0

Vatikan prokleo vještačku oplodnju i kloniranje

Sarajevo-x.com
Vatikan je novim i dugo očekivanim etičkim dokumentom u petak žestoko osudio postupak vještačke oplodnje, istraživanja na matičnim ćelijama embrija i druge reproduktivne tehnike kojima se medicina i nauka bave posljednjih godina.

Nazivajući ih duboko nemoralnim, te tehnike Vatikan je proglasio 'najvećom uvredom života' koji se u kršćanstvu toliko poštuje da se 'ništa drugo ne može porediti s tom svetošću'.

Također, Vatikanski dokument je prokleo i metodu kontracepcije zvanu "pilula za dan poslije" i lijek RU-486 koji blokira hormone da zadrže oplođeno jajašce u maternici, te ove metode kontracepcije poistovjetio s abortusom, prenosi Reuters.

Dokument 'Dignitas Personae' osudio je i svako korištenje matičnih ćelija embrija kao i njihovo zamrzavanje u medicinske i naučne svrhe.

Svjetske sile se u isto vrijeme bore da legalizuju i unaprijede nove reproduktivne tehnike i istraživanja matičnih ćelija, između ostalih i SAD, čiji je novoizabrani predsjednik Barack Obama već obećao veće novčane donacije u te svrhe.

Vatikan je također osudio i kloniranje jer je to 'kontrola nad ljudskom evolucijom, selekcija i kopiranje ljudi'.

'Život je svetinja od momenta dolaska na svijet do trenutka smrti', riječi su kojima završava dokument, a katolička crkva je naglasila da zadržava pravo da u slučaju povrede ovih odluka može intervenirati.