Sve popularnija procedura
51

Bizaran razlog zbog kojeg kloniranje kamila doživljava procvat u Dubaiju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kroz historiju, kamile su bile glavni izvor za preživljavanje u pustinjskom okruženju Arapskog poluotoka. Iako je njihova uloga uvelike smanjena nakon otkrića nafte, još uvijek se smatraju važnim kulturnim simbolom na koji su Arapi jako ponosni.

Vlasnici se sa svojim kamilama natječu u utrkama i organiziraju takmičenja u ljepoti. Budući da im najuspješnije kamile donose mnogo novca, mnogi se vlasnici odlučuju klonirati odabrane.

Godine 1997. škotski su naučnici objavili da su uspješno klonirali ovcu. Ovca Dolly tako je postala prvi životinjski klon koji je živio šest godina i okotio ukupno šest mladunaca. 26 godina kasnije, popis kloniranih životinja postaje sve duži. Kloniranje životinja zabranjeno je u Evropi od 2015. godine, ali sasvim drugu pjesmu pjevaju u Aziji gdje je to postao isplativ biznis.

U Dubaiju je, naprimjer, prva klonirana deva uspješno okoćena 2009. godine uz pomoć naučnika Nisara Ahmada Wanija u Centru za reprodukciju deva. Danas je Wani znanstveni direktor Centra za reproduktivnu biotehnologiju u Dubaiju, gdje se kloniraju mnoge životinje, uključujući ovce i bivole. No, najviše se bave kamilama, jer je kloniranje kamila postalo izuzetno popularno u ovoj zaljevskoj zemlji. Sa svojim timom znanstvenika razvija nove tehnike kloniranja i brine o banci stanica.

Svake godine u centru se rađaju deseci kloniranih jednogrbih kamila. Među njima najviše kopija imaju one kraljice ljepote koje, prema riječima svojih vlasnica, imaju najidealniju kombinaciju spuštenih usana i dugih vratova.

Takmičenja pokreću industriju kloniranja

Takmičenja ljepote kamila vrlo su popularna na Arapskom poluotoku, a novčane nagrade za najljepše ljepotice znaju iznositi i nekoliko desetaka miliona eura. Naravno, kao i na svim većim takmičenjima gdje je veliki novac u igri, neki ljudi pokušavaju "ići" prečacima i trikovima kako bi svoje kamile učinili još ljepšima. Tako su vlasnici više puta diskvalificirani zbog korištenja zabranjenih tehnika za poboljšanje izgleda kamila, poput korištenja botoxa i filera te napuhavanja dijelova tijela gumicama.

I ako ovakva intervencija u ljepoti nije dopuštena, s druge strane, klonirane kamile bez problema mogu sudjelovati u takmičenju ljepote.

Stvaranje klona kamile nije jeftino, no ponosni vlasnici kraljica ljepote spremni su izdvojiti oko 200.000 dirhama (oko 51.000 eura) za savršenu kopiju njihove ljepote. Time se nadaju novim pobjedama u budućnosti.

Ali ne samo na takmičenjima ljepote, Arapi se također vole natjecati sa svojim kamilama u elitnim utrkama. Samo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima između oktobra i aprila održava se više od desetak utrka deva, a u zemlji se takmiči više od 150.000 deva. Pobjednička kamila vlasniku donosi pozamašnu hrpu novca, a na najprestižnijim takmičenjima, osim nekoliko miliona eura, luksuzne automobile i druge nagrade.

Kako funkcionira kloniranje?

U centru za kloniranje u Dubaiju koriste DNK iz somatskih (nereproduktivnih) stanica životinje koju će klonirati. Jezgra ovih donorskih stanica umetnuta je u jaje i aktivirana hemikalijama.

"DNK somatske stanice počinje se ponašati kao DNK embrija. Nakon što se aktivira, stanice se prvo uzgajaju u laboratoriju oko sedam ili osam dana, a zatim se prenose u maternicu surogat majke", objasnio je proces za CNN Nisar Ahmad Wani.

Prema Waniju, proces je vrlo osjetljiv. Stopa uspješnosti da će se životinja eventualno roditi iz kloniranog embrija je samo 10 posto, dok je stopa uspješnosti prirodnog začeća kod kamila oko 60 posto.

Kloniranje kao rješenje za izumiranje vrsta?

Tehnološki napredak u kloniranju koristi se i za zaštitu životinjskih vrsta koje su na rubu izumiranja. Jedna od takvih je divlja baktrijska ili dvogrba ​​kamila, koja je jedan od najugroženijih velikih sisavaca na svijetu zbog gubitka staništa i križanja s drugim vrstama kamila.

Wanijev tim također sada radi na razvoju tehnike za prijenos jezgri somatskih stanica iz divljih baktrijskih (dvogrbih) kamila u jajašca srodne vrste dvogrbe kamile i, uz pomoć surogat majki, "proizvodnju" mladih divljih baktrijskih kamila.

To im je već uspjelo 2017. godine kada je rođen prvi klon ugrožene dvogrbe kamile koju je kao surogat majka oživjela jednogrba ​​kamile. Wani se nada da će u budućnosti ova tehnika kloniranja moći očuvati druge kritično ugrožene životinjske vrste i možda čak uspjeti obnoviti izumrle vrste.