Svijet
0

Vatikan: Ime novog pape ostat će tajna do formalne objave

NINA
Kardinali Rimokatoličke crkve slomili su danas prsten i pečat pokojnog pape Ivana Pavla II., čime je i simbolično završen njegov pontifikat, saopšteno je iz Vatikana.

U prošlosti su pape koristile prsten radi ovjere privatnih dokumenata i pečat za ovjeru javnih dokumenata ili "papinskih bula" koje su dobile ime po latinskoj riječi bula, što znači pečat, dok danas papinski prsten i pečat imaju više ceremonijalno i simbolično značenje.

Iz Vatikana je također saopšteno da će ime novog pape ostati tajna sve dok se ne objavi "imamo papu". Za vrijeme posljednjeg sastanka kardinala prije početka konklave u ponedjeljak, navedeno je da će dim biti pušten kroz specijalni dimnjak na Sikstinskoj kapeli dva puta tokom dana za glasanje kako bi javnost bila upoznata je li izabran novi poglavar Rimokatoličke crkve.

Radnici su u petak iznad Sikstinske kapele instalirali dimnjak. Glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Wallas izjavio je na konferenciji za novinare da nisu tačne vijesti da su dovedeni strani stručnjaci kako bi pregledali ima li u Sikstinskoj kapeli, gdje će biti održana konklava, prislušnih uređaja.

Glasnogovornik Navarro-Wallas je istaknuo da su za sva sigurnosna pitanja tokom održavanja konklave zaduženi "specijalni tehničari" vatikanske žandarmerije.

Navarro-Wallas je ponudio novinarima, koji trebaju večeras posjetiti Sikstinsku kapelu, da provjere rade li njihovi mobilni telefoni unutar crkve kako bi se uvjerili da su poduzete sve mjere za sigurnosno održavanje konklave. Ukupno 115 elektora (dva kardinala su odsutna zbog lošeg zdravstvenog stanja) odabrat će u potpunoj tajnosti novog papu.

Biranje će se odvijati tako što će kardinali glasati četiri puta dnevno, dva puta ujutro i dva puta popodne uz jednodnevnu stanku predviđenu za treći dan konklave.

Navarro-Wallas je kazao da će 40 do 45 minuta poslije ispuštanja bijelog dima, koji će pratiti crkvena zvona, najstariji kardinal objaviti da je izabran novi papa.