Unuk Indire Gandhi
0

Varun Gandhi optužen zbog antimuslimanskog govora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Unuku bivše indijske premijerke Indire Gandhi moglo bi se suditi zato što se žestoko obrušio na muslimansku manjinu, mjesec dana prije općih izbora, doznaje se u utorak iz zvaničnih izvora.

U dijelovima govora koje je objavila televizija NDTV Varun Gandhi je kazao kako će njegova Stranka indijskog naroda "skidati glave muslimanima".

"Oni" nose strašna imena, kao što je Karimullah ili Mazullah, a kada ih sretnete u noći, strah vas je", kazao je Gandhi, kandidat za poslanika na općim izborima u Indiji koji treba da se održe od 16. aprila do 13. maja.

Njegove riječi, koje su mediji s hinduskog preveli na engleski jezik, izazvale su gnjev, a izborna komisija je saopćila da zahtijeva "krivično gonjenje" u državi Uttar Pradesh gdje je govor održan, zato što je podigao tenzije među zajednicama.

Upućeno je upozorenje njegovoj stranci, izjavio je agenciji AFP jedan izborni povjerenik.

Osamdeset posto od 1,15 milijardi stanovnika u Indiji čine hindusi, a 14 posto muslimani. Povijest Indije je obilježena međuvjerskim sukobima od 1947. godine, kada je britanski "Radž" podijeljen na Indiju i Pakistan.