Svijet
5

Varufakisu plaćeno 24.000 eura za intervju

SRNA
Janis Varufakis (Foto: AFP)
Janis Varufakis (Foto: AFP)
Italijanski političari ogorčeni su nakon što se ispostavilo da je javni servis "RAI" platio bivšem grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu 24.000 eura za intervju od 22 minuta.

Pored naknade od preko 1.000 evra po minutu za nastup na televizijskom kanalu "RAI tri" 27. septembra, Varufakis je dobio i avionsku kartu prve klase, objavio je jedan ekonomista na svom blogu.

Varufakis je u medijima javno govorio o svojim honorarima za nastupe, kako bi odagnao tvrdnje da se nakon ostavke u julu pokušava da se obogati na ovaj način, prenio je AFP.

On je naveo 20 događaja na kojima je "besplatno" učestvovao ili je samo tražio avionske karte ekonomske klase i još tri događaja na kojima je "zaradio" između 500 i 1.700 eura.

Međutim, pored navedenih, Varufakis je imao još dva "komercijalna" nastupa, i to intervju za televizijski kanal "RAI" i prezentaciju na konferenciji u Singapuru, za koje je zaradio 24.000 eura, odnosno 28.800 eura.

Lider partije "Forca Italija" Renato Bruneta osudio je isplatu ogromne sume novca od strane televizije "RAI", rekavši da je u pitanju "krajnje ozbiljna stvar, bez presedana".

Portparol ove stranke Mara Karfagna jsaopštila je da novac kojim Italijani plaćaju pretplatu za javni servis ne treba da ide u Varufakisov džep.

Iz italijanskog javnog servisa saopšteno je da je Varufakisa direktno kontaktirala producentska kuća "Endemol" i sa njim dogovorila naknadu za intervju.

Tri dana prije spornog intervjua u Italiji, Varufakis je učestvovao u televizijskoj debati od 60 minuta na "BBC-u", ali bez naknade, odnosno samo za plaćenu avionsku kartu ekonomske klase.

Ovaj ljevičarski ekonomista pokušao je da odbrani ogromne isplate za italijanski intervju i nastup u Singapuru, rekavši da mu je taj novac omogućio da ostane "nezavisan u odnosu na interesne grupe" i time obezbijedi sebi "druge aktivnosti".