Svijet
0

Vanredan samit EU u Kopenhagenu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri zemalja EU sastali su se danas u Kopenhagenu na marginama blokiranog samita UN o klimi, izjavili su francuski i njemački diplomatski izvori.

Sastanku prisustvuju predstavnici 27 zemalja članica, uključujući pet šefova država i vlada. Oni pokušavaju da procijene trenutnu situaciju na pregovorima koji su zapali u ćorsokak, rekli su neimenovani izvori.

"Stvari ne stoje dobro, ali ne želimo polovičan dokument", izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

EU je za sada predstavila najambiocioznije ciljeve u Kopenhagenu, u poređenju sa svim ostalim ekonomskim blokovima.

Unija je odlučila da do 2020. godine smanji emisije karbon dioksida za 20 odsto u poređenju sa nivoom iz 1990. godine i ponudila da podigne taj procenat na 30 odsto, ukoliko je ostale velike zemlje budu pratile.

Brisel je obećao 7,2 milijardi dolara kao kratkoročnu pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena u periodu od 2010. do 2012. godine.

U novom nacrtu konačnog sporazuma koji se razmatra u Kopenhagenu navodi se da ukupne emisije štetnih gasova treba da se smanje za 50 odsto do 2020. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine, a bogate zemlje za 80 odsto do 2050. godine.

U tekstu se dodaje da rast globalnih emisija karbon dioksida treba da bude zaustavljen što prije, ali nije precizan vremenski rok, .

Nacrtom je predviđeno da se 2016. godine razmotri usvajanje cilja da globalna temperatura ne smije da poraste više od 1,5 stepni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba