Svijet
390

Van der Bellen je novi predsjednik Austrije, ekstremni desničar ipak poražen

Klix.ba
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen (72) pobijedio je na predsjedničkim izborima u Austriji, spriječivši kandidata krajnje desnice Norberta Hofera da postane novi predsjednik te zemlje, prenosi BBC.

Van der Bellen je odnio tijesnu pobjedu u odnosu na svog rivala, a cijela Evropa je s nestrpljenjem čekala rezultate izbora. Prema navodima BBC-a, Van der Bellen je pobijedio Hofera zahvaljujući glasovima pristiglim poštom.

Naime, Hofer je jučer imao prednost nad Van der Bellenom 51,9 naspram 48,1 posto, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Međutim, poštom je stiglo 750.000 glasova, odnosno 12 posto registriranih birača, čiji su glasovi prevagnuli u korist kandidata austrijske ljevice. Van der Bellen je odnio pobjedu u deset najvećih austrijskih gradova, dok je Hofer dobio podršku iz ruralnih područja.

Ovi predsjednički izbori bili su najtješnji u historiji poslijeratne Austrije, a pobjednika su na kraju odlučili birači koji su glasali putem pošte. Inače, Hofer je u svojim ranijim izjavama, kad je riječ o Kosovu, izjavio da su rane još svježe, a problemi prevelik", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući Evropsku uniju (EU) i Ujedinjene nacije (UN), podstaklo samo negativno raspoloženje. Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uvjeri da želi da bude predsjednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.