Svijet
0

Val polarnih hladnoća u SAD-u

FENA
Val polarne hladnoće zahvatio je u ponedjeljak sjeverne i središnje dijelove Sjedinjenih Država dovodeći do zatvaranja hiljada škola i pretrpanosti skloništa za beskućnike u Minnesoti, Wisconsinu, Michiganu, Illinosu, Sjevernoj Dakoti i drugim područjima.

U Minnessoti i Sjevernoj Dakoti u jutarnjim su satima izmjerene temperature od -29 stupnjeva Celzijevih, dok se na širem području Chicaga zbog kombinacije temperature od -23 i vjetra osjeća hladnoća kao da je -35, izvijestila je TV mreža MSNBC.

U Duluthu u Minnesoti zatvorene su sve škole zbog prognoze da bi zbog vjetra temperatura mogla pasti na - 45 stupnjeva Celzijevih.

Gradske vlasti Chicaga poslale su policajce, te službenike sanitarnih i drugih službi da traže beskućnike kojima je potrebno sklonište, izvijestio je Chicago Tribune na web stranici.

Ledeno hladno je i u Michiganu, gdje se meteorolozi najavili i snijeg, uz -26 stupnjeva i hladnoću od vjetra od -34 Celzijeva stupnja.

Oba studentska naselja u državnom sveučilištu Grand Valley su zatvorena, kao i sve škole u zapadnom Michiganu, izvijestila je lokalna TV-WOOD u Grand Rapidsu, prenijela je Hina.

Dnevnik Milwaukee Journal Sentinel u Wisconsinu izvješćuje da su gradska skloništa za beskućnike pretrpana.

Snježne oluje i zaleđene ceste izazvale su brojne lančane sudare na prometnicama.

Najmanje dvije osobe poginule su u Ohiou, kada je u njihov automobil udario kamion čiji je vozač bio zaslijepljen snježnom vijavicom.

Američke željeznice Amtrak prekinule su putnički promet u sjevernom dijelu države New York zbog velike hladnoće i snijega.

Očekuje se da će se hladna fronta zadržati u sjevernim područjima američkog Srednjeg zapada i Istočne obale cijeli tjedan.