Svijet
0

Val hapšenja u Mosulu u operaciji protiv Al-Qaide

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iračke snage sigurnosti, koje su u četvrtak nastavile širu operaciju protiv Al-Qaide u Mosulu, uhapsile su desetke osumnjičenih osoba, objavili su irački dužnosnici.

Oko 275 osoba uhapšeno je od srijede, od pokretanja operacije "Majka i dva proljeća", pod nadzorom premijera Nurija al-Malikija u ovom gradu 370 km sjeverno od Bagdada.

Maliki je stigao u srijedu u Mosul, koji ima 1,5 milion stanovnika, u pratnji ministra unutarnjih poslova Jawada Bolanija i ministra odbrane Abdela Kadera Mohammeda Jassema al-Obeidija.

Već je 560 osoba uhapšeno prethodnih dana, a pedesetak je oslobođeno, saopćio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova general Abdel Karim Khalaf.

Stotine iračkih vojnika i policajaca, uz podršku američkih jedinica, raspoređeno je u Mosulu u cilju protjerivanja sunitskih ekstremista, koji su od ovoga grada napravili svoje sklonište.

U četvrtak je grad bio miran, a snage sigurnosti kontroliraju sve sektore. Na ulicama se vide američke jedinice i helikopteri koji patroliraju nebom.