Svijet
0

V. Britanija: Isključili grijanje školi kako bi spasili svijet

Sarajevo-x.com
Direktor škole Ansford Academy u Somersetu, Velika Britanija, Rob Benzie odlučio je da ugasi grijanje u objektu gdje boravi 650 učenika, a sve u svrhu spašavanja svijeta. Nekoliko roditelja i učitelja izrazili su svoje nezadovoljstvo nazivajući plan barbarskim.

"Ovo je nečuveno. Želim i ja da spasim svijet, ali ovo nije normalno. Djeca nisu mogla držati olovku u rukama i ja nisam mogao predavati", rekao je jedan od učitelja u školi, prenosi Sun.

Učitelji su vrlo brzo djeci rekli da stave kape na glavu i rukavice kako bi mogli pisati. Direktor je odlučio da isključi grijanje na najhladniji dan, kada je temperatura bila tek jedan stepen.

"Smanjili smo grijanje da vidimo možemo li umanjiti emisiju ugljendioksida, Rekli smo im da mogu nositi koliko god hoće džempera. Poslali smo pisma roditeljima o našim namjerama", branio je direktor eksperiment.

On je dodao da će to postati tradicija i da nekad moraju ugasiti grijanje kako bi probudili djecu jer se uspavaju kad je toplo. On je također rekao da je ideja potekla od grupe đaka koji pripadaju ekološkoj sekciji u školi.