Ugroženo stanovništvo
30

Užasavajući prizori požara u Argentini koji se nekontrolisano širi prema odmaralištu

S. M.
Alarmantni snimci požara u Argentine pokazuju kako se plameni zid kreće prema odmaralištu Villa Carlos Paz, sa 56.000 stanovnika, u dolini Punilla u centralnoj provinciji Cordoba.

Požari su opkolili odmarališta u Argentini preko noći, prisiljavajući na masovnu evakuaciju stotina porodica tokom intenzivnog toplotnog talasa. Temperature su dostizale 35C.

Gotovo 1.000 vatrogasaca bori se s požarom koji je izbio u ponedjeljak. Ekipe hitne pomoći koristile su osam vatrogasnih aviona i dva helikoptera, a građani su im pomogli koristeći kante i crijeva.

Priveden je 27-godišnji muškarac optužen za podmetanje požara, javljaju lokalni mediji. Kako se navodi, osumnjičeni je policiji rekao da je zapalio logorsku vatru kako bi napravio kafu i da je izgubio kontrolu nad plamenom zbog jakog vjetra.

Volonter lokalne vatrogasne službe rekao je da je trenutno desetak kuća potpuno ili djelimično uništeno u požaru.

"Tristo ljudi je prisilno evakuisano, a 300 se samoevakuisalo. Civili imaju poteškoća s disanjem, a postoji i veliki broj uginulih domaćih životinja. Vatra je i dalje aktivna", rekao je.

Guverner Kordobe, Juan Schiaretti, pozvao je ljude da napuste svoje domove.

"Pozivam stanovništvo da poštuje napomene vatrogasaca i nadležnih koji rade u pogođenim područjima", rekao je Schiaretti.

Slike i video s tog područja pokazuju ogroman plamen u brdima koji okružuju naseljena područja, a vatra je zahvatila i neke kuće u regionu.