Svijet
509

UZNEMIRUJUĆE / Užas: ISIS objavio snimke pogubljenja ljudi

Klix.ba
Islamska militantna grupa ISIS objavila je videosnimke na kojem se vidi kako nemilosrdno ubijaju ljude. Upozoravamo na potresne scene.

U vrijeme kada muslimani širom svijeta slave Bajram islamski militanti u Iraku objavljuju snimak na kojima se vide razmjere njihovog zločina.

Na snimcima su prikazani preplašeni zatvorenici kako ih odvoze kamionima, tuku, a zatim ubijaju dok zavezani leže na zemlji.

Naime, na jednom od snimaka se vidi kako grupa od 50-ak zatvorenika s rukama na glavi maršira, a zatim ih vojnici ISIS-a tjeraju da legnu na zemlju te ih ubijaju.

Pogubljenja se najvjerovatnije dešavaju u Tikritu, rodnom gradu Sadaama Huseina, bivšeg iračkog predsjednika koji je pogubljen.

Također, drugi snimak prikazuje bombaša samoubicu.

Pretpostavlja se da su na snimkama šiiti koje sunitska militantna grupa ISIS smatra izdajnicima koji odbacuju islamsku vlast, objavio je Daily Mail.

Podsjetimo ISIS provodi teror i vrši zločine na sjeveru i zapadu Iraka. Militanti ISIS-a zauzeli su Mosul, drugi najveći grad u Iraku, u junu, a od tada su zauzeli i područja na sjeverozapadu i neke gradove blizu Bagdada.

Teroristička organizacija Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) u junu je proglasila novu islamsku državu, a za lidera su izabrali Abu Bakra al Baghdadija.