Svijet
0

SAD najavile slanje trupa i borbu protiv Boko Harama i ISIS-a

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik SAD i sekretar te države, Barack Obama i John Kerry, kazali su da bi ISIS, koji vrši snažnu ofanzivu u Iraku, mogao ojačati, destabilizirati regiju i predstavljati opasnost za SAD.

Obama je imao višesatne razgovore nakon što su islamski militanti objavili dramatične snimke iz četiri iračka grada u nedjelju. ISIS je preuzeo Hadithu, Anah, Rawu i Rotbu kao i veliki broj sela u istočnom dijelu sirijske granice, a na snimcima se vidi i kako prelaze granicu u okviru posljednjih napada.

Objavljeno je i da je ova teroristička organizacija koja sije strah i mržnju u Iraku i Siriji, preuzela još dva granična prelaza - Turaibil koji je granica s Jordanom i Walid koji graniči sa Sirijom.

"Moramo biti oprezni. Trenutni problem je taj što ISIS destabilizira zemlju. To bi se moglo proširiti i na neke naše saveznike poput Jordana", rekao je Obama.

Naglasio je da je to samo jedna od prijetnji od kojih se SAD moraju čuvati, misleći i na terorističku grupu Boko Haram koja operira u sjevernoj Africi, te Al Qaidu u Yemenu.

"Poslat ćemo trupe u nekoliko zemalja u kojima rade te organizacije. Moramo biti fokusirani više, imati bolje ciljane strategije i morat ćemo sarađivati i biti partneri s lokalnom policijom i vojskom kako bi radili svoj posao", rekao je Obama za CBS televiziju.

Sekretar SAD John Kerry osvrnuo se na terorističku organizaciju ISIS:

"ISIS je prijetnja svim zemljama te regije i ni jedna od njih nije sigurna od takvog širenja terora", rekao je Kerry.

Desetine iračkih tenkova, naoružanih vozila i specijalnih vojnih turpa krenulo je ka Haithi u pokušaju da vrate kontrolu i sačuvaju branu u Eufratu, objavio je Sky News.

ISIS je već preuzeo kontrolu nad gradovima Fallujah i Ramadai, a potom drugi najveći irački grad Mosul i Baiji u kojem se nalaze najveće rafinerije nafte u zemlji.