Svijet
118

Usvojena rezolucija: UN pozvao sve države na borbu protiv IDIL-a

Klix.ba
Na prijedlog Francuske Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) usvojilo je rezoluciju, koja poziva sve države da se uključe u borbu protiv IDIL-a.

Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorističke organizacije IDIL u Siriji i Iraku, te su pozvali sve zemlje koje su u mogućnosti da se priključe borbi.

U rezoluciji se navodi da je djelovanje IDIL-a prijetnja po globalnu sigurnost i mir. Također su pozvane sve zemlje da intenziviraju napore kako bi se zaustavio odlazak stranih boraca u Siriju i Irak, ali i da bi se spriječilo njihovo finansiranje.

Sirijski ambasador u UN-u Bashar Ja’afari poželio je dobrodošlicu svima koji su se konačno probudili i uključili u borbu protiv globalnog terorizma.

Jednoglasno usvajanje rezolucije pokazuje da su sve zemlje spremne na borbu protiv IDIL-a, a naročito nakon što je ta organizacija preuzela odgovornost za napade u Parizu kada je ubijeno 129 osoba. Osim toga, ranije je IDIL preuzeo odgovornost za rušenje ruskog putničkog aviona, kada su stradale 224 osobe.

SAD predvode koaliciju koja gotovo godinu dana vrši napade na položaje IDIL-a, a u septembru je i Rusija započela zračne udare s ciljem uništavanja te terorističke organizacije. Problem donekle predstavlja mimoilaženje u stavovima Rusije i zapadnih sila o poziciji Bashara al-Assada, ali najnoviji teroristički napadi IDIL-a približili su članice UN-a za jedinstvenu borbu protiv terorizma.