Potresi u Briselu
49

Ursula von der Leyen u problemu zbog Viktora Orbana: Evropski parlament tuži Komisiju

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog njene prošlogodišnje odluke da deblokira 10 milijardi eura za Mađarsku, koje su zamrzli dok je Brisel pokušavao ubijediti Budimpeštu da ukine veto na pomoć Ukrajini. Ovo bi moglo zakomplikovati novu kandidaturu Ursule von der Leyen.

Lideri stranaka u Evropskom parlamentu u četvrtak su se složili da podnesu tužbu Evropskom sudu pravde, a što će posebno štetno biti po Von der Leyen s obzirom na to da "cilja" na drugi mandat predsjednice Komisije, a ni prethodni nije dobila sa velikom podrškom na svojoj strani. Roberta Metsola, predsjednica parlamenta, rekla je da će podnijeti tužbu prije 25. marta, piše Financial Times.

Von der Leyen je oslobodila trećinu od oko 30 milijardi eura sredstava EU koje je Brisel blokirao u sporu oko vladavine prava s Budimpeštom, nekoliko dana uoči samita na kojem je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na novi paket pomoći Ukrajini. Na kraju je popustio zbog toga što mu je bilo važnije da deblokira sav novac svoje zemlje, dozvolivši da se pomoć od 50 milijardi eura pošalje Kijevu u naredne četiri godine.

Zeleni i druge političke grupe rekli su da će pokrenuti to pitanje u kampanji za izbore za Evropski parlament u junu. Očekuje se da će Von der Leyenova Evropska narodna partija (EPP) biti prva, dajući joj pravo da je nominira na sljedećih pet godina. No, von der Leyen je potrebna većina europarlamentaraca da bi je podržala, a 2019. je prošla sa samo devet glasova.

Pravni slučaj podržale su sve velike stranke, uključujući i EPP, koja je istakla da ona nije djelovala sama, jer su se i povjerenici drugih stranaka složili da puste novac. Nicolas Schmit, vodeći kandidat socijalista za predsjednika komisije, potpisao je pismo obavještavajući Orbana da će dobiti novac, dok je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, iz Liberala, ocijenio da je Budimpešta izvršila dovoljno reformi u svom pravosudnom sistemu kako bi zaslužila novac.

"Želimo da budemo sigurni da se novac poreskih obveznika tretira u skladu sa ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije pitanje izbora – mi samo želimo imati pravnu jasnoću", rekao je Petri Sarvamaa, glasnogovornik EPP-a u odboru za budžet.

On je dodao da je odluku o obezbjeđivanju sredstava donio cijeli kolegijum povjerenika.

Katalin Cseh, liberalna mađarska zastupnica, rekla je da je “popuštanjem pred ucjenom Viktora Orbana, Evropska komisija pozvala svakog autokratu ambicioznog da iskoriste iznudu kako bi ostvarili svoj put”.