Svijet
0

Urna s pepelom Fidela Castra položena u grobnicu u Santiagu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Urna s pepelom Fidela Castra položena je u grobnicu u gradu Santiagu na sjeveru Kube devet dana nakon smrti bivšeg kubanskog lidera, koji je preminuo u 90. godini.

Veliki broj ljudi se okupio na ulicama kojim je prolazio automobil s urnom, a ona je položena u grobnicu na groblju Santa Ifigenia tokom privatne sahrane.

"Nije bilo govora, sve je bilo jednostavno", izjavila je francuska ministrica okoliša Segolene Royal.

U subotu je Fidelov brat, kubanski predsjednik Raul Castro, obećao da će "braniti očevinu i socijalizam".

Tokom porodične ceremonije urna s pepeolom Fidela Castra je položena do grobnice kubanskog heroja iz 19. stoljeća Josea Martija.

Santiago se smatra kolijevkom Kubanske revolucije.

Polaganjem urne u grobnicu okončan je deveti dan žalosti širom Kube. Posmrtni Castrovi ostaci stigli su u Santiago nakon četverodnevnog putovanja iz Havane.

Castro je bio dio male grupe revolucionara koji su pokrenuli napad na Moncado barake u Santiago 26. jula 1953. godine. Napad nije uspio, ali je bio prvi čin revolucije koja je s vlasti svrgnula Fulgencija Batistu 1. januara 1959. godine uprkos tome što je imao podršku američke vlade.

Mišljenja o Castru, koji je Kubom vladao gotovo pola stoljeća, podijeljena su. Neki ga hvale zbog njegovih socijalnih programa kao što su javno zdravstvo i obrazovanje, dok ga drugi nazivaju diktatorom.

Raul Castro je vlast od svog brata preuzeo 2006. godine nakon što se pogoršalo zdravstveno stanje bivšeg lidera. Najavio je da će Kuba zabraniti imenovanje spomenika i ulica po Fidelu, jer je to bila njegova želja. Fidel se protivio bilo kakvoj "manifestaciji kulta ličnosti".