Nestašica hrane
0

Lopovi na Kubi ukrali više od 130 tona piletine, prijeti im i do 20 godina zatvora

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kuba je optužila 30 ljudi za krađu 133 tone piletine i prodaju mesa na ulici u rijetkoj velikoj pljački u vreme nestašice hrane u zemlji.

Lopovi su odnijeli meso u 1.660 kutija iz državnog objekta u prijestolnici Havani, a prihod od prodaje su iskoristili za kupovinu frižidera, laptopova, televizora i klima uređaja, javila je kubanska državna televizija.

Piletina je bila namijenjena za kubanski sistem bodovanja koji je uveden nakon revolucije Fidela Kastra 1959. godine kako bi se osigurale subvencionirane osnovne namirnice za sve.

Direktor vladinog distributera hrane Rigoberto Mustelijer rekao je da je ukradena količina ekvivalentna mjesečnom obroku piletine za provinciju srednje veličine prema sadašnjim stopama distribucije.

Količina piletine koja je dostupna preko sistema sljedovanja naglo je opala posljednjih godina jer je ekonomska kriza donijela nestašice hrane, goriva i lijekova.

Mnogi subvencionisani proizvodi stižu do stanovništva danima, nedeljama ili čak mjesecima kasnije nego što je predviđeno, ostavljajući ljude koji zarađuju prosječnu platu od 4.209 pezosa mjesečno (oko 14 dolara po neformalnom kursu) da traže druge načine da sastave kraj sa krajem.

Vlasti nisu navele kada se krađa piletine dogodila, ali su napomenuli da se to vjerovatno bilo između ponoći i dva sata ujutru, kada su otkrili fluktuacije u temperaturi hladnjače. Video nadzor je snimio kamione koji prevoze meso sa lokacije.

Među optuženim za krađu su šefovi smjena i radnici u IT sektoru u fabrici, kao i obezbjeđenje i autsajderi koji nisu direktno povezani sa kompanijom.

Ako budu proglašeni krivima, osumnjičenima prijeti i do 20 godina zatvora.