Svijet
0

Urednik magazina Tehelka optužen za seksualno uznemiravanje

FENA
Tarun Tejpal
Tarun Tejpal
Članica uređivačkog kolegija poznatog indijskog magazina Tehelka podnijela je ostavku pošto je glavni urednik ranije ove nedjelje napustio redakciju zbog optužbi za seksualno uznemiravanje mlade koleginice, javio je danas britanski BBC.

Soma Chaudhury podnijela je ostavku na mjesto urednika uz obrazloženje da je za časopis nastupilo loše vrijeme poslije objavljivanja optužbi protiv glavnog urednika Taruna Tejpala.

Chaudhury i mlada novinarka koja je bila predmet zavođenja i još četvero novinara otišlo je iz magazina u proteklih nedjelju dana, usred skandala koji je podigao prašinu zbog načina na koji se govorilo o optužbama za seksualno uznemiravanje.

"Tokom protekle nedjelje, bila sam optužena za pokušaj 'zataškavanja' i to ne stoji zbog mojih feminističkih stavova. Iako prihvatam da sam mogla da uradim mnogo više i da postupam na odmjereniji način, odbacujem navode o zataškavanju. Što se tiče mojih feminističkih stavova, mislim da sam postupila u skladu s njima", navela je Chaudhury.

Incident se navodno dogodio ranije ovog mjeseca u mjestu Goa, gdje je magazin održavao godišnji skup na kome su se pojavile brojne poznate ličnosti iz Indije i cijelog svijeta i gdje je mladu novinarku navodno seksualno uznemiravao glavni urednik magazina.

U centru kontroverze našla se Chaudhury koja se pojavila u vijestima u Indiji pošto je davala izjavu u kojoj je branila Tejpala, a prašina se digla kada je na pitanje novinara odgovorila pitanjem "da li ste vi oštećena strana", navodi indijska agencija PTI.

Glavni urednik je prvo privremeno uklonjen s rukovodećeg mjesta u redakciji i osnovana je komisija da istraži slučaj, dok je Chaudhury insistirala na stavu da je "odluka o zavođenju bila u skladu sa željama mlade novinarke".

U međuvremenu Tejpal je otišao iz magazina prošle nedjelje i on danas treba da se pojavi u policiji u okviru istrage pošto je bivša mlada novinarka magazina Tehelka pristala da sarađuje s policijom, prenosi Tanjug.

Skandal je postao "udarna priča" indijskih medija, uz optužbe na račun magazina za duple standarde i licemjerje, navodi PTI.