Posljedice razorne oluje
210

Uragan Ida odnio je najmanje dva života u SAD-u, spasioci tragaju za povrijeđenima

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje u New Orleansu i okolici u ponedjeljak, dok su stanovnici i vlasti počeli procjenjivati ​​katastrofalnu štetu od uragana Ida te započeli akcije spašavanja.
Poznato je da su poginule najmanje dvije osobe: Vozač automobila koji se utopio u New Orleansu i osoba koju je udarilo drvo koje je palo. Guverner Louisiane John Bel Edwards i Joe Biden izjavili su da očekuju porast broja poginulih.

Posade koje koriste čamce i helikoptere provodile su misije traganja i spašavanja u nekoliko naselja, tražeći ljude nasukane na tavanima ili na krovovima poplavljenih kuća. Skoro 5.000 vojnika nacionalne garde je aktivirano, a Edwards je rekao da će se do utorka broj udvostručiti.

Katastrofa je ostavila brojne stanovnike obalne Louisiane zarobljene poplavnim vodama u molbi za spašavanje. Stanovnici koji žive pored rijeka duž državne obale zaljeva povukli su se na tavane ili krovove i objavili svoje adrese na društvenim mrežama s uputama za timove traganja i spašavanja gdje ih mogu pronaći.

Oluja je pogodila grad na 16. godišnjicu uragana Katrina u kojem je poginulo više od 1.800 ljudi, uglavnom uzrokovano poplavama.

Otkinuti krovovi sa zgrada, oboreno drveće, stubovi za komunalne usluge i drugi olujni ostaci blokirali su puteve i ometali spasilačke radnike. Srušeni dalekovodi, mnogi još uvijek živi, ​​stvorili su opasnu situaciju za one koji se pojavljuju radi procjene štete.

"Uragan Ida došao je na kopno sa svime što se čulo: udarima, kišom, vjetrom", rekao je Edwards na poslijepodnevnom brifingu koji je održala Federalna agencija za upravljanje hitnim slučajevima (Fema).

"Šteta je katastrofalna ... prvenstveno zbog vjetra, ali znamo da je u nekim područjima došlo i do ogromnih padavina", dodao je.

Ranije je rekao da je raspoređeno na desetine helikoptera američke obalske straže i vozila s velikom vodom.

"Znamo da pojedinci čekaju spas jer njihove kuće nisu nastanjive i na mnogim mjestima imamo poplavne vode koje zadiru u te domove", rekao je Edwards.

Srećom, dodao je, sistem nasipa koji štiti New Orleans je postojao.

Biden, koji je u nedjelju potpisao saveznu deklaraciju o katastrofi, obećao je vladine resurse za podršku državnim i lokalnim naporima za spašavanje i oporavak.

"Znali smo da uragan Ida ima potencijal izazvati ogromnu, ogromnu štetu i to smo upravo vidjeli", rekao je.