Izazovni trenuci
34

Upozorenje japanskog premijera: Društvo neće moći funkcionisati zbog pada nataliteta

B. R.
Fumio Kishida, japanski premijre (Foto: EPA-EFE)
Fumio Kishida, japanski premijre (Foto: EPA-EFE)
Japanski premijer Fumio Kishida strahuje da japansko društvo neće moći funkcionisati zbog pada nataliteta. Upozorio je da je situacija za državu "sad ili nikada".
Procjena je da je u ovoj zemlji, koja ima 125 miliona stanovnika, prošle godine bilo manje od 800.000 rođenih. Taj broj je 70-ih godina bio veći od dva miliona. Stopa nataliteta se snižava i u mnogim drugim državama, među kojima su one koje graniče s Japanom.

Međutim, to je posebno izraženo u Japanu u kojem se očekivani životni vijek tokom posljednjih decenija produžio. To znači da se povećava broj starijih ljudi, a da se smanjuje broj radnika koji bi ih izdržavali. Prema podacima Svjetske banke (WB), Japan je drugi u svijetu po broju osoba starijih od 65 godina u odnosu na ukupan broj stanovnika - iznosi 28 posto i taj broj je veći samo u Monaku.

"Japan je kao društvo na ivici funkcionalnosti. Fokusiranje na politike, koje se odnose na djecu i njihov odgoja, predstavlja pitanje koje ne može čekati i koje se ne može prolongirati", poručio je premijer Kishida parlamentarcima.

Istakao je da vlada namjerava udvostručiti potrošnju na programe vezane za djecu. Najavio je da će u aprilu biti formirana agencija koja će se baviti ovim pitanjem. Međutim, japanske vlasti su ranije pokušavale primijeniti slične strategije, ali bez uspjeha.

Broj stanovnika ove države je 2017. bio na vrhuncu i iznosio je 128 miliona. Istraživači su 2020. predvidjeli da će nakon ovog vrhunca početi smanjenje broja stanovnika te da će zemlja do kraja ovog stoljeća imati manje od 53 miliona stanovnika. Prema posljednjim podacima, trenutno ima 125 miliona stanovnika.

Japan i dalje ima stroge imigracijske zakone, uprkos tome što su neki od njih liberalizovani. Pojedini stručnjaci smatraju da bi zakone trebalo dodatno liberalizovati kako bi se reagovalo na starenje društva.

Kako je objavio BBC, pad nataliteta je uzrokovan nizom faktora, među kojima je rast životnih troškova. Podsjećamo, Kina je prošle sedmice objavila da se broj njenih stanovnika prošle godine smanjio prvi put u duže od 60 godina. Taj broj se smanjio za 850.000 te ukupan broj stanovnika sada iznosi 1,4 milijarde.