SAD
0

Upotreba svih elemenata moći u odnosu prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti "sve elemente svoje nacionalne moći" kako bi se suočile s izazovima koje postavalja Iran, izjavio je u utorak glasnogovornik Bijele kuće, nakon vijesti da je Islamska Republika lansirala satelit.

Nuklearne i balističke akltivnosti Irana, iranske prijetnje izrealskom savezniku i podrška islamskog režima teroristima predstavljaju "razloge za zabrinutost", kazao je Robert Gibbs za štampu.

Predsjednik Barack Obama želi da Iran bude "odgovoran" član međunarodne zajednice, a vijest da je u orbitu izbačen satelit koristeći iranske balističke kapacitete "ne može nas uvjeriti da Iran djeluje na odgovoran način", radi sigurnosti u regiji, kazao je Gibbs.

"Sve to naglašava potrebu da naša administracija upotrijebi sve elemente svoje nacionalne moći da se suoči s Iranom i da mu pomogne da bude odgovoran član međunarodne zajednice", kazao je on.

Obamina administracija govori o elementima nacionalne moći kako bi dala do znanja da će pribjeći svim instrumentima diplomatije, zadržavajući vojnu opciju.