Dan osoba sa smetnjama u razvoju
0

UNICEF: Djeca ometena u razvoju imaju prava kao i druga djeca

SRNA
Anthony Lake sa afričkom djecom
Anthony Lake sa afričkom djecom
Djeca sa smetnjama u razvoju imaju ista prava kao i sva druga djeca i zaslužuju jednaku priliku da iz svog života izvuku maksimum i da se njihov glas čuje, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

''Moramo srušiti prepreke koje sprečavaju potpuno učešće djece sa smetnjama u razvoju – od programa koji ignorišu njihove potrebe do predrasuda koje s rezervom uzimaju njihovu sposobnost da daju svoj prilog'', rekao je Anthony Lake povodom Međunarodnog dana lica sa smetnjama u razvoju.

On je u ime UNICEF-a pozvao svjetsku razvojnu zajednicu da usmjeri veću pažnju i pomoć djeci i mladima sa smetnjama u razvoju u realizaciji njihovih prava, te je ponovio poziv na sveopštu ratifikaciju Konvencije o pravima osoba sa smetnjama u razvoju. 

U saopštenju UNICEF navodi da djeca sa smetnjama u razvoju spadaju u najmarginalizovanije i najisključenije grupe djece, a u poređenju sa svojim vršnjacima, rutinski im se uskraćuje pristup zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim uslugama, pri čemu su često isključeni iz mogućnosti da učestvuju u aktivnostima svoje zajednice, te su podložniji nasilju i zlostavljanju. 

Kako se navodi, i djevojčice sa smetnjama u razvoju se suočavaju s dodatnom diskriminacijom zbog svog pola, jer pored marginalizacije unutar porodice, zajednice, škole i širih društvenih krugova, kod njih često postoji povećan rizik od nasilja, povreda, zlostavljanja, zanemarivanja ili zapuštanja, maltretiranja i izrabljivanja. 

UNICEF upozorava da diskriminacija djece sa smetnjama u razvoju proizilazi iz više izvora, a među njih spadaju neznanje, predrasude i kulturološke norme, koje zauzvrat dovode do stigmatizacije i ukorijenje isključenosti iz društva. 

Jedna od glavnih prepreka za bolji život djece sa smetnjama u razvoju jeste pomanjkanje pouzdanih podataka, s obzirom na to da, kad se u procesu prikupljanja podataka ne uključe djeca sa smetnjama u razvoju, ona su samim tim isključena iz rasprava o razvoju politike i iz budžetskih izdvajanja. 
''UNICEF je opredijeljen da radi s našim partnerima na svladavanju prepreka koje stoje između djece sa smetnjama u razvoju i potpune realizacije njihovih prava'', rekao je Lake. 

UNICEF je prisutan u više od 190 zemalja i teritorija kako bi pomogao djeci da prežive i napreduju od ranog djetinjstva to adolescencije. 

Kao najveći svjetski dobavljač vakcina za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje i ishranu djece, snabdijevanje čistom vodom i higijenu, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojčice, kao i zaštitu djece od nasilja, izrabljivanja i AIDS-a. 

UNICEF se u potpunosti finansira iz dobrovoljnih priloga pojedinaca, firmi, fondacija i vlada.