Svijet
0

UNESCO proslavio 60. rođendan

Sarajevo-x.com | Džana Mujadžić
Međunarodna Agencija za promoviranje obrazovanja, nauke i kulture, svečano i studiozno je obilježila 6 decenija postojanja.

Calaude Levi Strauss, 96-godiđnji francuski akademik i zacetnik savremene antropologije, presjedavao je ceremoniju u prisustvu nekoliko predsjednika drzava, brojnih ministara kao i bivsih generalnih direktora, Amadoua Mahtara M'Bowa i Frederica Mayora. Aktuelni direktor Koichiro Matsuura, nedavno izabran za jos jedan mandat, primio je visoke uzvanike u velikom amfiteatru Organizacije, cije je sjediste u sedmom pariskom okrugu. Svecanost je popracena kolokvijem, pod nazivom "Sezdeset godina istorije Unesco-a", sto je ujedinio 60 istoricara, antropologa i filosofa.

Najprije je auditorij podsjecen na novembar 1945 godine, kada su se skupili predstavnici 37 drzava te na zasjedanju u Londonu, odlucili oformiti Organizaciju koja ce ucestvovati u propagiranju mira kroz obrazovanje, nauke i razlicite kulture. Sest desetljeca kasnije, Agencija UN nastoji usmjeriti kriticke refleksije na prosle orijentacije, aktivnosti i ostvarene ciljeve, radi bolje pripreme za nove djelatnosti koje je ocekuju u 21.om vijeku.

Objektiv kolokvija, koji je razlagao sadrzaje poput kulture mira, znacenja pojma "rasa", pomirenje, rekonstrukciju i dijalog, hladni rat i dekolonizaciju ali i iznalazenje najboljih nacina da obrazovanje bude dostupno svima, kao i ocuvanje svjetskog istorijsko- kulturnog naslijedja, te socijalne odgovornosti nauka, bile su globalne vizije smanjenja bijede i respekt prava Covjeka.

Uprilicen uz partnerstvo pariskog istorijskog Centra, Instituta Politickih studija Sveucilista "Panthéon- Sorbonne, Povijesnog Centra Univerziteta Cambridge i United Nations Intellectuel History Project, City of New York, Graduate Centre, kolokvij je odredio nove linije naucnog istrazivanja i medjunarodnu saradnju, za period 2005- 2010 godine. Lansirao je i zapoceti projekt "Istorija Unesco-a", zahvaljujuci kojem ce se dodjeljivati stipendije studentima sto pripremaju teze /doktorate/, usko vezane za povijest Organizacije.

Kolokvij je zakljucen grandioznim koncertom, cije je naziv bio "Mocart, ali ne samo.." na kojem su se predstavili orkestri koji su uspjeli ostvariti magistralan spoj klasicne, tradicionalne i savremene muzike. Udruzenje "Melodija za dijalog civilizacija" je predstavila Igora Vlajnica, kompozitora i profesora iz Rijeke, dirigenta tradiocionalnih 30 muzicara, doslih sa svih strana planete. Nastupio je i hrvatski violinist Ino Mirkovic pa beogradski frulas Boro Jovicic. Makedonski bariton Boris Trajanov, unescoov ambasador "dobre volje", takodjer je ucestvovao u programu pod brilijantnim vodstvom glumice Marise Berenson.