Svijet
0

UN: Zapadne zemlje i Rusija predložile suprotstavljene koncepte za Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države i evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a sastavile su u optjecaj prijedlog s 13 elemenata koje bi trebala sadržavati buduća rezolucija UN-a o Kosovu, temeljem koje bi gotovo dva miliona kosovskih Albanaca dobilo vlastitu državu, izvijestio je u utorak Reuters pozivajući se na dokument koji je pribavio.

Rusija, koja se protivi nezavisnosti Kosova, također je podijelila vlastiti koncept za rezoluciju, u kojem ističe kako je prerano za odluku o statusu otcjepljene pokrajine Srbije i poziva na "nužnost nastavka pregovora".

SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Belgija, Slovačka i Njemačka, koja predsjedava Evropskom unijom, u optjecaj su stavile 13 tačaka "mogućih elemenata nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu", koja će biti prihvaćena u okviru Poglavlja 7. Povelje UN-a koje regulira uporabu sile, i njezine će odredbe biti obavezujuće.

Ključna mjera je prihvaćanje preporuka o budućem statusu Kosova koje je dao posrednik UN-a Martti Ahtisaari, prema kojima bi se Kosovu dala praktična nezavisnost pod nadzorom Europske unije.

U svjetlu snažnog protivljenja Srbije Ahtisaarijevu planu, u prijedlogu zemalja Zapada ističe se kako je donošenje mjera o Kosovu protiv volje Beograda "poseban slučaj" zbog "nasilja i represije 1990-ih godina".

U nacrtu s 13 elemenata, također se poziva na "hitnu potrebu" ostvarivanja napretka na povratku izbjeglica i onih koji su protjerani iz svojih domova, poglavito pripadnika srpske manjine.

Također se predviđa zamjena većine privremenih odredbi, uvedenih rezolucijom UN-a 1244 iz 1999., koje postavljaju mjerila za manjinska prava i suzbijanje nasilja, na što je Rusija kontinuirano upućivala prigovore.

Ključna tačka ruskog koncepta rezolucije je priznanje "sadašnje nedovršenosti političkog procesa za utvrđivanju budućeg statusa Kosova i nužnost nastavka pregovora između Beograda i Prištine s uravnoteženim međunarodnim posredovanjem primarno usmjerenim na zaštitu manjinskih prava".

Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad, koji u maju predsjedava Vijećem sigurnosti, potvrdio je kako je papir s prijedlozima Zapada u petak podijeljen svim članicama Vijeća, te najavio kako "raspravu o njemu očekuje u idućih nekoliko dana".

Na pitanje novinara o prijetnji Rusije da će vetom zaustaviti rezoluciju o nezavisnosti Kosova, Khalilzad je kazao kako ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin "s njim nije raspravljao o vetu", te kako su njihove dosadašnje rasprave protekle u "duhu suradnje".

Analitičari ocjenjuju kako bi rasprava o rezoluciji UN-a o Kosovu mogla dostići vrhunac u vrijeme sastanka na vrhu Skupine osam industrijski najrazvijenih zemalja (G-8), koji se održava Njemačkoj od 6. do 8. juna, prenosi Hina.