Svijet
0

UN: U sukobima u Ukrajini poginulo najmanje 3.500 osoba

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukupan broj poginulih u sukobima u Ukrajini dosegao je broj 3.543, uključujući i posljednjih 298 žrtava zbog nesreće sa malezijskim avionom, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.

Govoreći na Vijeću za ljudska prava UN-a, Šimonović je predstavio Izvještaj o ljudskim pravima u Ukrajini u periodu od 21. novembra 2013. do 5. septembra 2014. godine.

"U posljednjih šest mjeseci svjedočili smo kršenju ljudskih prava na istoku, kao i na jugoistoku Ukrajine u posljednje vrijeme", rekao je Šimonović, dodavši da je situacija alarmantna i kada su u pitanju raseljena lica, čiji je broj dosegao 275.498 do 18. septembra. 

Šimonović je istakao da bi ovaj broj mogao biti puno veći, obzirom da ovaj broj predstavlja samo registrovana raseljena lica. 

Govoreći o kršenju ljudskih prava na Krimu, Šimonović je rekao da je "uvođenje zakonodavstva Federacije Rusije ograničilo slobodu izražavanja, mirnog okupljanja, udruživanja, vjeroispovijesti ili uvjerenja".

"Imovinska prava su prekršena kroz 'nacionalizaciju' i ilegalnim oduzimanjem imovine i to na odluku de facto vlasti i aktivnosti koji se nazivaju krimska samoodbrana. Građani koji su odbili da uzmu rusko državljanstvo su djelimično oštećeni", poručio je Šimonović.

On je dodao da se i krimski Tatari suočavaju s diskriminacijom, posebno u oblastima edukacije, zaposlenja i imovinskog prava, javlja Anadolu Agency (AA).