Svijet
0

UN pozvao Libiju da zaustavi ilegalno širenje oružja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je pozvalo nove libijske vlast da učine sve što je moguće da bi se pronašlo oružje bivšeg režima kako ne bi došlo u posjed El-Kaide i drugih radikalnih grupa.

Poziv za zaustavljanje širenja libijskog oružja sadržan je u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a čiji je nacrt sačinila Rusija.

U rezoluciji je naglašena prijetnja projektila zemlja-zrak, nazvanih MANPADS, pješadijskih raketnih bacača, koji se mogu koristiti za obaranje aviona i helikoptera, što ih čini omiljenim oružjem među militantnim grupama, javile su agencije.

U rezoluciji 2017, koju je jednoglasno prihvatilo 15-člano Vijeće sigurnosti, izražava se "zabrinutost zbog širenja oružja svih vrsta, a posebno MANPADS-a, iz Libije, u regiji". Libijske vlasti pozivaju se "da poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječilo širenje sveg oružja".

Vijeće je pozvalo Libiju da sarađuje s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, kako bi se uništile sve preostale zalihe hemijskog oružja. Nove libijske vlasti su prošle sedmice rekle da su našle hemijsko oružje i da ga čuvaju.

Vijeće je upozorilo da bi širenje libijskog oružja "moglo podstaknuti terorističke aktivnosti“ i zatražilo od stručnjaka UN-a za borbu protiv terorizma da iznesu procjenu o međunarodnoj opasnosti od libijskog oružja.