Kršenje ljudskih prava
76

UN kritikovao francusku zabranu nošenja marama za takmičarke na Olimpijskim igrama

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
UN se osvrnuo na francusku raspravu o sekularizmu i ženskoj odjeći, rekavši da žene ne bi trebale biti prisiljene pridržavati se pravila odijevanja, nakon što je francuska vlada rekla da će francuskim sportiskinjama biti zabranjeno nositi marame tokom Olimpijskih igara.

"Niko ne bi trebao nametati ženi što treba nositi ili ne nositi", rekla je u utorak Marta Hurtado, glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava nakon što su je upitali ispunjava li zabrana kriterije UN-a o ljudskim pravima.

Njene su primjedbe uslijedile nakon što je francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera istaknula predanost vlade sekularizmu i njeno protivljenje isticanju vjerskih simbola tokom sportskih događaja.

"Šta to znači? To znači zabranu bilo koje vrste prozelitizma i apsolutnu neutralnost javnog servisa. Što znači da predstavnici naših delegacija, u našim francuskim timovima, neće nositi maramu”, rekla je Oudea-Castera za televiziju France 3 u nedjelju.

Ministarstvo je u utorak saopćilo da su primjedbe Oudea-Castere u skladu s francuskim zakonom i "misijom javnog servisa" koja se očekuje od francuskih sportaša, što znači da moraju ostati neutralni i ne izražavati vjerska mišljenja ili uvjerenja.

"Kao takve, one ne smiju nositi maramu (ili bilo koji drugi dodatak ili odjevni predmet koji izražava njihovu vjersku pripadnost) kada predstavljaju Francusku na nacionalnom ili međunarodnom sportskom natjecanju", stoji u saopćenju.

Pravila za ostale sportiste odredit će svaki međunarodni savez, pod nadzorom Međunarodnog olimpijskog odbora, dodaje se.

Hurtado je u utorak ukazao na obavezu Francuske, kao potpisnice međunarodne konvencije o uklanjanju diskriminacije žena, da "poduzme sve odgovarajuće mjere za izmjenu bilo kakvih društvenih ili kulturnih obrazaca koji se temelje na ideji inferiornosti ili superiornosti bilo kojeg spola".

"Imajući to u vidu, diskriminirajuća praksa protiv skupine može imati štetne posljedice", rekao je Hurtado novinarima.

Također je ukazala na međunarodne standarde o ljudskim pravima kako bi tvrdila da su ograničenja izražavanja vjere ili uvjerenja prihvatljiva samo u stvarno određenim okolnostima koje se odnose na legitimnu zabrinutost za javnu sigurnost, javni red ili javno zdravlje i da ta ograničenja moraju biti donesena u proporcionalnom odnosu.

Dugo tinjajuća rasprava u Francuskoj o sekularizmu i ženskoj odjeći odavno se prelila na sport.

U ljunu je najviši upravni sud u zemlji potvrdio zabranu kojom se nogometašicama zabranjuje nošenje marama za glavu dok igraju. Sud je utvrdio da je zabrana prikladna i proporcionalna i rekao je da sportski savezi imaju pravo nametnuti zahtjeve neutralnosti svojim igračima kako bi zajamčili neometano odvijanje utakmica i spriječili sukobe ili konfrontacije.

Zabranu je osporila skupina igračica koje nose marame, a sebe nazivaju "Les Hijabeuses", koji su tvrdili da to nije u skladu s Fifinom odlukom iz 2014. da ukine višegodišnju zabranu. Njihove napore omalovažio je tvrdokorni ministar unutarnjih poslova zemlje, Gerald Darmanin, koji ih je optužio da se nadaju da će "napasti" republiku, dodajući: "Kad igrate nogomet, ne morate znati religiju osobe ispred od tebe."

Otada je francuska vlada intenzivirala svoje napore na provođenju sekularizma slamanjem onoga što smatra vjerskom odjećom. Prošli je mjesec najavio da će zabraniti abaju, dugu, lepršavu haljinu koju nose neke muslimanke, u državnim školama, što je dovelo do toga da su deseci djevojčica poslani kući iz škole.

Dok je vlada branila svoju odluku, rekavši da je u skladu sa zakonom iz 2004., kritičari su je optužili da skreće udesno u nastojanju da se natječe sa svojim ekstremno desnim suparnicima.

Clémentine Autain, zastupnica radikalne lijeve stranke La France Insoumise, opisala je zabranu kao "karakterističnu za opsesivno odbacivanje muslimana", dok je Jean-Luc Melenchon, vođa La France Insoumise, optužio vladu za pokretanje "apsurdnog oblika rat protiv vjere”.

Stroga predanost zemlje sekularizmu često ju je stavljala u sukob s odborom UN-a za ljudska prava.

Godine 2018. odbor sastavljen od 18 stručnjaka iz cijelog svijeta rekao je da je zemlja prekršila prava dviju žena nakon što ih je kaznila zbog nošenja nikaba. U dvije važne presude rečeno je da država nije poduprla svoju tvrdnju da nikab predstavlja prijetnju javnoj sigurnosti. Umjesto toga, navodi se da bi zabrana pokrivanja lica u zemlji mogla dovesti do marginalizacije žena zatvarajući ih u njihove domove i ometajući im pristup javnim uslugama.

Prošle godine Francusku je ponovno ukorio odbor za ljudska prava, koji je utvrdio da je diskriminirao muslimanku zabranivši joj pohađanje strukovnog obrazovanja u javnoj školi dok je nosila maramu