Japan
0

Umro muškarac koji je preživio oba atomska napada

FENA
Tsutomu Yamaguchi (Foto: AP)
Tsutomu Yamaguchi (Foto: AP)
Tsutomu Yamaguchi, jedina osoba zvanično priznata kao preživjeli oba atomska napada na Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini života.

Yamaguchi je bio u Hirošimi na poslovnom putu za svoju brodograditeljsku kompaniju 6. augusta 1945. kada je američki avion B-92 izbacio atomsku bombu na grad. On je zadobio teške opekline po gornjem dijelu tijela i proveo je noć u gradu.

Nakon toga se vratio u svoj rodni grad Nagasaki, oko 300 kilometara jugozapadnije, koji je je pretrpio drugi napad atomskom bombom tri dana kasnije, prenosi u srijedu AP.

Japan je kapitulirao 15. augusta 1945. čime je okončan rat.

Gradonačelnik Nagasakija izjavio je da je "dragocijeni pripovjedač izgubljen" u poruci postavljenoj na gradskoj internetskoj stranici u srijedu. Yamaguchi je preminuo u ponedjeljak ujutro od raka na stomaku, javile su visokotiražne novine Mainichi, Asahi i Yomiuri.

Yamaguchi je jedina osoba koju je potvrdila japanska vlada kao čovjeka koji je bio u oba grada u vrijeme kada su napadnuti, iako su također identifikovani i ostali koji su preživjeli oba bombardovanja.

"Moje dvostruko izlaganje radijaciji sada je zvanični vladin dokument. Mogu govoriti mlađim generacijama o užasima istorije atomskih napada čak i nakon moje smrti", navele su prošle godine novine Mainichi Yamaguchijeve riječi.

U svojim poznim godinama Yamaguchi je govorio o svom iskustvu preživjelog atomskih napada i često je izražavao nadu da se takvo oružje ukine.

On se obratio Ujedinjenim nacijama 2006., napisao je knjige i pjesme o svojim iskustvima, te se pojavio u dokumentarcu o preživjelima u oba napada.

Prošlog ga je mjeseca u bolnici posjetio filmaš James Cameron, režiser "Titanica" i "Avatara", koji je razmišljao da snimi film o napadima atomskom bombom, javio je Mainichi.

Odmah nakon rata, Yamaguchi je radio kao prevodilac za američke snage u Nagasakiju i kasnije kao srednjoškolski nastavnik.

Japan je jedina zemlja koja je pretrpila napade atomskim bombama. Oko 140.000 osoba ubijeno je u Hirošimi a 70.000 u Nagasakiju.

Yamaguchi je među 260.000 osoba koji su preživjeli napade. Kod nekih preživjelih su se razvile razne bolesti od izlaganja zračenju, uključujući kancerogene i bolesti jetre.

Certifikat o preživjelom napada atomskom bombom u Japanu kvalificira pojedinca za vladinu odštetu, uključujući mjesečna primanja, besplatne medicinske preglede i troškove sahrane.