U 114 godini
0

Umrla najstarija osoba u SAD-u

FENA
Mary Josephine Ray, žena iz New Hampshirea koja je potvrđena kao najstarija osoba u Sjedinjenim Državama, umrla je sa 114 godina i 294 dana.

Ona je preminula u nedjelju u staračkom domu u Westmorelandu, ali je bila aktivna do prije dvije sedmice pred smrt, kazala je njena unuka Katherine Ray, prenosi AP.

"Ona je jednostavno uživala u životu. Uopće nije razmišljala o umiranju. Planirala je da proslavi rođendan", kazala je Ray.

Čak i pored nedavnih zdravstvenih problema, Ray je uspjela dati intervjuu novinaru prošle sedmice, kazala je njena unuka.

Gerontološka istraživačka grupa tvrdi da je Ray bila najstarija osoba u Sjedinjenim Državama i druga po starosti u svijetu. Ona je također registrovana kao najstarija osoba koja je ikada živjela u New Hampshireu.

Najstarija živuća osoba u SAD-u sada je Neva Morris iz Amesa u Iowi sa 114 godina i 216 dana. Najstarija osoba na svijetu je Japanka Kama Chinen sa 114 godina i 301 danom.

Ray je rođena 17. maja 1895. u Bloomfieldu na otoku Princ Edward u Kanadi. Ona se odselila u Sjedinjene Države u trećoj godini života.

Ona je živjela 60 godina u mjestu Anson u državi Maine. Još je živjela na Floridi, u Massachusettsu i u drugim mjestima u New Hampshireu prije nego što se 2002. preselila u Westmoreland kako bi bila blizu djeci.

Suprug Ray, Walter, umro je u 1967. Među onima koji su je nadživjeli su dva sina, osam unučadi, 13 praunučadi i pet čukununučadi.