Aktivisti se bore protiv 'tradicije'
0

Umjesto seksualnog odgoja Kamerunkama peglaju grudi

Sarajevo-x.com
Od svoje devete godine Kamerunka Terisia Techu svakoga jutra prije škole prolazila je kroz iznimno bolan proces. Majka Grace vrućim predmetom peglala je njene grudi kako bi bila što manje poželjna muškarcima i kako ne bi ostala u drugom stanju.

Danas Techu ima 18 godina. Istraumatizirana je i nesretna. U razgovoru za CNN priznala je da ju je majka jednom opržila peglajući njene grudi i danas ima ožiljak. No, Grace negira da je povrijedila kćerku i tvrdi da joj je grudi peglala za njenu dobrobit.

Užasavajući i u civiliziranom svijetu neprihvatljiv postupak pokazala je na svojim grudima, pred kamerama CNN-a.

Jedna od četiri djevojčice u Kamerunu prolazi kroz ovo bolno iskustvo.

Američki State Department je u izvještaju o ljudskim pravima za 2010. godinu naveo da su u Kamerunu mnoge djevojke žrtve peglanja grudi zbog čega imaju ozbiljne zdravstvene probleme - opekotine, upale, deformitete, te psihičke probleme.

U Kamerunu postoji 200 etničkih grupa s različitim normama i običajima. Neke majke koriste vruće kamenje kako bi ispeglale grudi djevojčica i kako im se bradavice ne bi formirale.

Ljekari su istakli da djevojke u Kamerunu ulaze ranije u pubertet i ranije ostanu u drugom stanju.

Terisia Techu je zanijela kada je imala samo 15 godina. Njeno dijete je umrlo na porodu.

"Peglanje grudi uopće ne funkcioniše u smislu da nas štiti. Ne volim tu praksu. Više bih voljela da je majka sa mnom razgovarala o seksu i o tome kako da se zaštitim", ispričala je djevojka.

No, njena majka je uporna u svojim stavovima. Smatra da bi njena kćerka ostala u drugom stanju i prije 15. godine da nije peglala grudi.

Grace ima još tri kćerke. Jednoj je peglala grudi, dok dvjema nije.

"Jednoj grudi rastu sporije i nema potrebe za peglanjem, dok je četvrta kćerka još mlada", kazala je ona, dodavši da ne vidi ništa loše u tradiciji peglanja grudi.

"Svojoj djeci želim samo najbolje. Želim da završe školu prije nego što postanu majke", istakla je.

Brojne organizacije za ljudska prava protive se praksi peglanja grudi djevojaka. Humanitarni radnici u toj zemlji nastoje majkama objasniti da je seksualni odgoj rješenje, a ne zlostavljanje djevojčica peglanjem grudi.