Eto'o u borbi s problemom
47

Novi veliki skandal potresa afrički nogomet, čak 21 igrač iste selekcije lagao za godine

D. P.
Eto\'o nastavlja borbu (Foto: EPA-EFE)
Eto\'o nastavlja borbu (Foto: EPA-EFE)
Legendarni nogometaš Kameruna, a sada predsjednik Nogometnog saveza ove zemlje Samuel Eto'o, krenuo je u "obračun" s vječitim problemom afričkog nogometa, a zbog lažnog predstavljanja godina suspendovan je čak 21 nogometaš iz Kameruna.

Ogroman dio U-17 reprezentacije Kameruna diskvalifikovan je nakon posljednjih testova na godine. Naime, 21 nogometaš od njih 30 iz selekcije lažno je predstavljao svoje godine.

To je ustanovljeno nakon što su svi igrači podvrgnuti magnetskoj rezonanci kako bi se provjerilo koliko godina imaju.

Prošle godine Nogometni savez Kameruna testirao je 44 igrača iz osam različitih ekipa zbog varanja starosti i identiteta, a sada je Eto'o nastavio suočavanje s ovim problemom.

Selekcija od 30 nogometaša spremala se za ovogodišnji UNIFACC turnir, na kojem se takmiče igrači do 17 godina, no na kraju će ih samo devet imati pravo nastupa jer su im identitet i dob istiniti.

Preostali 21 nogometaš sklonjen je iz tima i Kamerunci su poduzeli mjere da pronađu njihovu zamjenu, saopćeno je iz saveza.

Prevara s godinama je dugotrajni problem afričkog nogometa, a svojevremeno su i neki renomirani igrači u Evropi priznali da igrali s lažnom dobi.

Podsjetimo, 2019. godine reprezentacija Gvineje diskvalifikovana je sa Svjetskog prvenstva do 17 godina nakon što su dvojica igrača proglašena krivima za varanje u dobi.