Svijet
71

Umijeće snimljeno kamerom: Pilot uspješno spustio Boeing 727 bez prednjeg točka

Klix.ba
Dramatičan video slijetanja najmanje 76 tona teškog Boeinga 727 prikazuje odlične vještine pilota koji je prizemljio avion bez adekvatne opreme za slijetanje.

Vanredno slijetanje desilo se u petak na Međunarodnom aerodromu Guam, nakon što je pilot aviona desetak minuta prije slijetanja kontroli leta prijavio kvar koji nije dozvoljavao spuštanje prednjeg točka.

Iako je slijetanje bilo zakazano za 15:15, nakon što je kvar prijavljen u 14:55 avion je ostao u zraku još jedan sat kako bi se pilot pripremio za nesvakidašnje slijetanje koje je također iziskivalo i izbacivanje goriva kako bi letjelica izgubila na težini.

Kako je rekao menadžer aerodroma Chuck Ada, a i kako se može vidjeti iz videa, pilot je uradio odličan posao spustivši avion bez da nosom letjelice dotakne pistu za vrijeme najveće brzine netom nakon kontakta sa tlom.

Letjelica se zaustavila na pisti bez dima i požara, a što je najvažnije od svega, nije prijavljen niti jedan slučaj povrede.

U avionu nije bilo putnika s obzirom da je riječ o testnom letu u kojem su učestvovala samo tri člana posade. Test se sačinjavao iz osam sati dugog leta iz Guama na Havaje uključujući povratak.