Kreativni izraz
40

Ulični umjetnik Banksy svojim muralima uljepšao ruševine zgrada u Ukrajini

S. Š.
Ulični umjetnik Banksy svojim muralima uljepšao ruševine zgrada u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Anonimni ulični umjetnik Banksy uljepšao je ruševine nastale granatiranjem u Ukrajini naslikavši ukupno sedam novih murala širom Borodjanke.

Prvo umetničko djelo koje je Banksy naslikao prethodnog vikenda i kojim je ujedno najavio niz novih murala, nalazi se u Borodjanki i prikazuje gimnastičarku kako balansira na gomili ruševina sa strane zgrade oštećene ruskim udarima.

Autor je u petak na društvenim mrežama objavio tri slike djela, s jednostavnim natpisom "Borodjanka, Ukrajina" - alternativnim načinom pisanja imena grada.

Još jedno umjetničko djelo prikazuje malog dječaka, koji nosi uniformu borilačkih vještina vezanih crnim pojasom, kako prevrće odraslog čovjeka na leđa. Neki su tu sliku povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kome je Svjetski tekvondo ranije ove godine oduzeo počasni crni pojas iako Banksy nije javno komentirao sliku ili njeno značenje.

Drugi murali prikazuju dvoje djece koja koriste metalnu zamku za tenkove kao klackalicu, i ženu u uvijačima za kosu i gas masku koja drži aparat za gašenje požara.

Borodjanka je bila posebno teško pogođena ruskim zračnim napadima i granatiranjem u prvim danima invazije Rusije na Ukrajinu, a mnoge zgrade su pretvorene u hrpe ruševina usljed zračnih napada. Bio je dom za 13.000 ljudi prije rata, ali je većina pobjegla nakon ruske invazije. Ono što je ostalo od grada tada su zauzele ruske snage, koje su se uselile 28. februara.

Grad se vratio pod ukrajinsku kontrolu 1. aprila, a stanovnici koji su se vratili pronašli su svoje kuće opljačkane, sa polomljenim prozorima. Od tada je u fokusu napor za rekonstrukcijom.