Vjačeslav Kovalski
23

Ukrajinski snajperista pogodio ruskog vojnika na udaljenosti od 3.800 metara

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Snajperista kontraobavještajne službe Ukrajine Vjačeslav Kovalski oborio je svjetski rekord pucajući u ruskog vojnika na udaljenosti od 3.800 metara.

Ukrajinski snajperista je satima ležao mirno na niskim temperaturama kada je stigla komanda da puca u ruskog vojnika udaljenog skoro 4.000 metara. "Možeš", rekao je njegov posmatrač, a Vjačeslav Kovalski je povukao okidač.

Metku je trebalo oko devet sekundi da stigne do svoje mete koju je na kraju pogodio. Kovalski i zvaničnici iz Ukrajine kažu da je hitac postavio novi rekord snajperske udaljenosti.

Screenshot: X.com
Screenshot: X.com

Iako borbene pogotke kao što je ovaj ne provjeravaju nezavisni organi, ovaj pogodak je podigao moral Ukrajincima kada se snage zemlje bore da napreduju na liniji fronta. Ukrajinski snajperista, koristeći oružje i metak ukrajinske proizvodnje, oborio je rekord.

Snajpersko djelovanje je odigralo istaknutu ulogu u ratu s Rusijom, gdje statične linije fronta u ravnom pejzažu odgovaraju disciplini, čak i dok dronovi i mine mijenjaju način na koji oni djeluju, piše The Wall Street Journal.​