Svijet
116

Ukrajinski premijer: Nećemo dati ni centimetar zemlje Rusiji

FENA
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u nedjelju da Ukrajina neće dati "ni centimetar" svoje teritorije Rusiji, na skupu više hiljada ljudi u Kijevu, koji je održan u čast narodnog heroja iz 19. stoljeća Tarasa Ševčenka.

"Ovo je naša zemlja. Nećemo dati nijedan centimetar nje. Rusija i njen predsjednik bi to trebali znati", rekao je Jacenjuk nakon što su ruske snage i proruski naoružani napadači preuzeli kontrolu nad ukrajinskim krimskim poluotokom na obali Crnog mora, javio je Reuters.

Operacija zauzimanje Krima počela je nekoliko dana nakon što je ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje prošlog mjeseca. Janukovič je svrgnut tri mjeseca nakon početka demonstracija protiv njegove odluke da ne potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom u korist poboljšanja odnosa s Rusijom.

U posljednjoj oružanoj akciji, Rusi su zauzeli ukrajinski granični prelaz na zapadnom rubu Krima oko 18 sati u subotu i zarobili su 30 pripadnika osoblja.

Glasnogovornik Oleh Slobodjan rekao je da ruske snage sada kontrolišu 11 graničnih prijelaza diljem Krima, bivše ruske teritorije koja je dom ruskoj floti i ima etničku rusku većinu.

Predsjednik Vladimir Putin je prije sedmicu dana izjavio da Rusija ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu ako je svrha te invazije zaštita njihovih ruskih državljana.